Sağlam bağırsaq yalnız qidaların səmərəli həzmini və udulmasını təmin etmir, həm də bədənin ümumi sağlamlığına, o cümlədən beyin, dəri, ürək və immunitet sisteminə təsir göstərir.

Foodinfo.az Lent.az xəbər verir ki, bağırsaq sağlamlığını qorumaq üçün bahalı əlavələr tələb etdiyinə dair bir fikir var. Bununla belə, bəzi çaylar iltihabı azalda, ürəkbulanmanı aradan qaldıra və bədənə başqa faydalar verə bilər.

Bağırsaq sağlamlığı üçün faydalı olan çoxlu çaylar arasında qidalanma mütəxəssisləri zəncəfil çayını ən təsirli çay kimi qeyd edirlər. Zəncəfil çayının bağırsaq sağlamlığına faydaları

Zəncəfil çayı qədim zamanlardan bəri məlum olan bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. 

İltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətlərinə görə, müxtəlif həzm problemləri üçün xüsusilə təsirlidir.

Zəncəfil çayı ürəkbulanmanı aradan qaldıra bilər

Dietoloqlar bildirir ki, zəncəfil çayı zəncəfilin tərkibindəki zəncəfillər sayəsində bağırsaqda tıxac refleksini artıran serotonin reseptorlarını bloklamağa kömək edir. 

Zəncəfil çayı həzm pozğunluğuna kömək edir

Zəncəfil mədə-bağırsaq traktına, xüsusən də qastroezofageal reflü xəstəliyi (GERD) və həzmsizlik kimi vəziyyətlər üçün müalicəvi təsir göstərir. Tədqiqatlar göstərir ki, zəncəfil mədə turşusu istehsalını azalda bilər və mədə əzələlərini rahatlaşdıra bilər ki, bu da GERD simptomlarını azaltmağa və kramp və şişkinliyi aradan qaldırmağa kömək edə bilər.

Zəncəfil çayı qəbizlik riskini azaldır

Tədqiqatlar təsdiqləyir ki, zəncəfil qidanın mədədən nazik bağırsağa doğru hərəkətini sürətləndirir və bu da mədə boşalmasına kömək edir. Bu, qəbizlik və ürəkbulanma və mədə yanması kimi digər həzm pozğunluqları riskini azaldır.

Zəncəfil çayı xroniki iltihabla mübarizə aparır

Zəncəfilin tərkibindəki gingerol güclü bir antioksidantdır və bağırsaqların qıcıqlanmasını və şişkinliyini sakitləşdirərək bağırsaq iltihabını aradan qaldırmağa kömək edir. Bu da əlavə zərərin qarşısını alır.

Bağırsaq sağlamlığını qorumaq üçün məsləhətlər

Balanslı pəhriz yemək: Sağlam bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyən lif təmin etmək üçün müxtəlif meyvələr, tərəvəzlər, tam taxıllar və yağsız zülalları daxil edin.

Nəmləndirmə: Həzmi yaxşılaşdırmaq və faydalı bakteriyaların balansını qorumaq üçün bol su için. Su nəcisin yumşalmasına və onun keçməsini asanlaşdırmağa kömək edir.

Probiyotiklər: Probiyotiklər üçün qatıq, kefir, duzlu kələm, prebiyotiklər üçün isə sarımsaq, soğan, banan kimi qidaları istehlak edin. Onlar birlikdə müxtəlif bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyirlər.

Stressin idarə edilməsi: Yüksək səviyyəli stress bakterial tarazlığı və həzm funksiyasını pozaraq bağırsaq sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Kortizol kimi stress hormonları bağırsaq hərəkətliliyinə və bağırsaq selikli qişasının bütövlüyünə təsir göstərə bilər.