Amerikalı kardioloq Stiven Qandri “Bitkilərin paradoksu” (The Plant Paradox) kitabında tərkibində çoxlu vitaminlər və minerallar olmasına baxmayaraq, pomidorun sağlamlığa zərərindən bəhs edib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, pomidordakı bəzi maddələr insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə mənbəyidir. Söhbət lektinalardan – zülal növlərindən gedir. Onlar bitkilərin ziyanvericilərdən öz müdafiəsi üçün yaranır. Qandri qeyd edir ki, onlar orqanizmə düşəndə iltihab proseslərinə və müxtəlif xəstəliklərə səbəb olan mexanizm işə salınır. Kardioloqun sözlərinə görə, bu növ zülallar təkcə zərərli bakteriyaları deyil, həm də sağlam hüceyrələri məhv edir. Məhz pomidor xroniki yorğunluq sindromu yarada bilər Bu növ zülal deyil, həm də sağlam hüceyrələri zərərli bakteriyaları məhv edir, dazlaşmaya, dəridə səpgiyə səbəb olur, eləcə də beyin fəaliyyəti üçün mənfi təsir göstərir. (Lent.az)