Yaponiyanın Naqoya Universiteti Tibb Fakültəsinin alimləri müəyyən balıqların yeyilməsinin bir çox səbəblərdən ölüm hallarının azalması ilə əlaqəli olduğunu müəyyən ediblər. Onların araşdırmasının nəticələri Public Health Nutrition jurnalında dərc olunub.
Söhbət kiçik balıqlardan gedir. Yaponiyada, məsələn, ağ perch, capelin, Yapon ərik və kiçik qurudulmuş sardina geniş yayılmışdır. Belə balıqlar çox vaxt bütöv yeyilir: baş, sümüklər və bütün orqanlarla. Müəlliflərin fikrincə, bu komponentlər kalsium və A vitamini kimi mikroelementlərlə zəngindir.
Komanda 35-69 yaş arası ümumilikdə 80.802 iştirakçını araşdırıb. Doqquz illik təqib zamanı 2482 iştirakçı öldü, bu ölümlərin təxminən 60%-i xərçəngdən qaynaqlandı.
Mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, kiçik balıq yemək qadınlarda vaxtından əvvəl ölüm riskini azaldır. Üstəlik, əhəmiyyətli bir təsir üçün belə balıqları ayda bir və ya üç dəfə yemək kifayət idi.