Həddindən artıq duz qəbulunun ürək-damar və digər xəstəliklərin inkişafı üçün risk faktoru olduğu sübut edilmişdir.

Məktəblilərin qida rasionunda əlavə olunan duzun miqdarının azaldılması təklif edilir.

“2008-ci ildən Rospotrebnadzor sistematik şəkildə sağlam qidalanma prinsiplərini, o cümlədən yemək bişirərkən əlavə olunan duzun azaldılmasını həyata keçirir. Mövcud sanitariya qaydaları (SanPiN2.3/2.4.3590-20 “Əhali üçün ictimai iaşənin təşkili üçün sanitar-epidemioloji tələblər”) 3 yaşa qədər olan yaş qrupu üçün 3 q duz normasını müəyyən edir. Sanitariya qaydalarına dəyişiklik layihəsində 7 yaşa qədər olanlar üçün duzun 5 qramdan 3 qrama endirilməsi nəzərdə tutulur”, - deyə idarənin mətbuat xidmətindən bildirilib.

Bundan əlavə, 7 yaşdan 11 yaşa qədər uşaqlar üçün duz istehlakı da tənzimlənəcək - 5 q-dan 3 q-a qədər. Bundan əlavə, uşaqlar üçün yemək təşkil edərkən, layihə paylama xəttində qabların temperaturuna nəzarət etmək zərurətini nəzərdə tutur.