Yaşıl bitkilər taxılkimilər və qoz-fındığın tərkibindəki K vitamini sümükləri əhəmiyyətli dərəcədə gücləndirir və qan damarlarının elastikliyini artırır.

Hamımız bilirik ki, qidalanmada vitamin və minerallarla zəngin qidalara xüsusi diqqət yetirməliyik. Tərkibində çoxlu K vitamini olan qidalara daha yaxından nəzər salmağı təklif edirik.

O, orqanizmimizdə, xüsusən də qanın laxtalanması prosesində mühüm rol oynayır. Ancaq bir çox insan bu vacib vitaminin hansı qidalarda olduğunu bilmir.

K vitamini ilə zəngin qidalara aşağıdakılar daxildir:

İspanaq, kələm, brokoli və kahı kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər;

Qoz-fındıq;

Yulaf və buğda kimi bütün taxıllar;

Süd məhsulları, xüsusilə pendir və qatıq. 

K vitamini bədənin normal fəaliyyəti üçün vacibdir. Qanın laxtalanması prosesində iştirak edir, qan damarları zədələndikdə qanaxmanı dayandıran qan laxtalarının əmələ gəlməsinə kömək edir.

Bundan əlavə, K vitamini sümük sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.

K vitamininin tövsiyə olunan gündəlik qəbulu qadınlar üçün təxminən 90 mkq, kişilər üçün isə 120 mkq-dır.

Lakin bu doza yaş, cins və sağlamlıq vəziyyətindən asılı olaraq dəyişə bilər.