İnsultun səbəbi beyin qan dövranı pozğunluğu, arteriyaların trombla tutulmasıdır. Bunun qarşısını almaq üçün və insultdan sonra xəstə bir çox qidalanma şərtlərinə, pəhrizə əməl etməlidir. Foodinfo.az medicina.az-a istinadən insulta qarşı pəhriz və rasionu təqdim edir: -Xəstə lif, fol turşusu ilə zəngin qidalar seçməlidir. Sutkada 500 qr - kələm növləri, portağal, çuğundur. sparja, brokkoli -Kaliumla zəngin banan, qaysı qurusu, havalı, mərci. Təkrar insultun işini yaxşılaşdırır. Qarabaşaq, qəhvəyi düyü, buğda, arpa. -Antioksidantlarla zəngin pomidor, nar, giləmeyvələr, qarağat, qara üzüm, badımcan -Sarımsaq və cövhəri -Ət yalnız yağsız pəhriz əti, toyuq, hind quşu -Balıq və dəniz məhsulları -Yeməkləri təmiz günəbaxan və zeytun yağında hazırlayın -Bu xəstələrin su-duz balansı normada olmalıdır: su, kompot, mors, kisel qanın qatılığına qarşıdır Nələr olmaz: -Yumurta, xüsusən sarısı -yağlı xama, süd -KOlbasa, sosis, konserv, qızardılmış qidalar -Yağlı qırmızı ət -Marqarin, kərə yağı -Kofe, energetik içkilər -Duzu azaltmalı, şoraba, marinad olmaz -Alkoqol, araq