Çayın, xüsusilə yaşıl və qara çayın xərçəngin qarşısını almaqda təsirli ola biləcəyi düşünülür.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bunun səbəbi çayın tərkibindəki antioksidantlar, xüsusilə katexinlər və flavonoidlərdir. Bu maddələr bədəndə sərbəst radikalların yaratdığı zədələri azaldaraq hüceyrələrin sağlamlığını qoruyur və xərçəng riskini azaldır.  

Yaşıl çay daha çox epigallokatexin qalat (EGCG) adlı güclü antioksidantla zəngindir. Bu, hüceyrələrin DNT-sini qoruyur və zərərli maddələrin təsirini minimuma endirir. 

Həmçinin, qara çay da oxşar təsirlərə malikdir və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.  

Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm olaraq yaşıl çay içmək, xüsusilə də ağciyər, dəri, mədə və prostat xərçənglərinin inkişaf riskini azaldır.