Alimlər son iki onillikdə bitki əsaslı pəhrizlərlə bağlı 48 araşdırmanı araşdırıblar. Foodinfo.az PLOS ONE jurnalında dərc olunan elmi məqalədə müəlliflər bu cür qidalanmanın üstünlüklərini və zərərlərini müəyyən ediblər.

Təhlil göstərib ki, ümumilikdə vegetarian və vegan pəhrizləri ürək-damar xəstəlikləri, mədə-bağırsaq və prostat xərçəngi və ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Yəni bitki mənşəli pəhriz sağlamlığa müsbət təsir edir.

Bununla belə, alimlər əlavə edirlər ki, bəzi bitki əsaslı pəhrizlər bəzi insanlarda vitamin və mineral çatışmazlığına səbəb ola bilər. Beləliklə, müəlliflər daha çox tədqiqat tamamlanana qədər vegan və ya vegetarian olmaq üçün tövsiyələrin həyata keçirilməsindən çəkinirlər.

Nurlan