Xurma vitamin və minerallarla zəngin şirin meyvələrdir. Foodinfo.az Hibiny.ru-ya istinadən xəbər verir ki, hər bir məhsul kimi, onların da müsbət və mənfi cəhətləri var.
Faydaları:
Ürək: Yüksək kalium və natrium tərkibi ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını alır.
Çəki: Orta istehlak (gündə 100 q-a qədər) digər şirniyyatları əvəz etməklə çəkiyə nəzarət etməyə kömək edə bilər.
Zərərləri:
Qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olan insanlarda narahatlığa səbəb ola bilər.
Allergiya: Xüsusilə ilk istifadə zamanı allergik reaksiyalar mümkündür.
Həzm: Tərkibindəki sorbitol həddindən artıq istehlak edildikdə (1-2 xurmadan çox) ishala səbəb ola bilər.
Fruktoza: fruktoza dözümsüzlüyü zamanı kontrendikedir.
Diabet: Yüksək glisemik indeks diabet xəstələri üçün həkimlə məsləhətləşməni tələb edir.
Əks göstərişlər olmadıqda, xurma gündəlik istehlak edilə bilər, lakin orta miqdarda (çəki nəzarəti üçün 4-5 ədəd). Kalori miqdarı: 100 qr üçün təxminən 290 kkal.
Kiçik miqdarda (günün ilk yarısında 2-3 ədəd) xurma, xüsusilə qoz-fındıq ilə birlikdə çəki itirmək üçün balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi ola bilər.