Bitki əsaslı süd alternativləri getdikcə populyarlaşır, lakin onların qida tərkibi və əlaqəli sağlamlıq faydaları əhəmiyyətli dərəcədə dəyişə bilər. Maks Rubner İnstitutunun alimləri yulaf, badam və soya içkilərinin faydalarını müqayisə ediblər.
Journal of Food Composition and Analysis jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, soya südünün tərkibində kalium (100 q-da 131,99 mq), mis (116,51 μg/100 q), tiamin (44,02) kimi minerallar, iz elementləri və vitaminlər ən yüksək tərkibə malikdir. 100 q-da mkq) və folat (100 q-da 9,7 mkq). O, həmçinin yulaf və badam südündən daha çox proteinə malikdir - 100 q-da 3,23 q.
Bundan əlavə, soya içkiləri sink, dəmir və kalsium kimi mühüm elementlərin bioavailliyinə təsir göstərə bilən ən yüksək səviyyədə fitatları ehtiva edir, alimlər bildirir.
Qeyd olunur ki, tədqiqat çərçivəsində mütəxəssislər 36 bitki süd nümunəsini tədqiq ediblər.