Ürək pəhrizi ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa və ürək sağlamlığını qorumağa yönəlmiş xüsusi bir pəhrizdir. Bu pəhriz sağlam və iltihab əleyhinə qidaların istehlakına əsaslanır.

Ürək pəhrizinin əsas prinsipləri çox sadədir:

Birincisi, bütün qidaları seçmək və işlənmiş və işlənmiş qidalardan qaçınmaq lazımdır. Onlar daha az qida ehtiva edir və tez-tez şəkər və lazımsız əlavələrlə yüklənir.

İkincisi, pəhrizinizdə çoxlu tərəvəz və meyvələr olmalıdır. Onlar ürək sağlamlığını yaxşılaşdıran vitaminlər, minerallar və antioksidantların mənbəyidir.

Qırmızı və işlənmiş ətlərin qəbulunu məhdudlaşdırmaq da vacibdir, çünki onlar xolesterol səviyyənizi yüksəldə və sizi ürək xəstəliyi riski altına sala bilər. Həm də yağlı süd məhsullarını məhdudlaşdırmaq, onları az yağlı həmkarları ilə əvəz etmək tövsiyə olunur.

Ürək-sağlam pəhrizin mühüm hissəsi zeytun yağı və avokado kimi sağlam yağlardır. Onların tərkibində ürək-damar sisteminə faydalı təsir göstərən mono və çox doymamış yağ turşuları var.

Pəhrizinizə qoz-fındıq, toxum və paxlalılar da əlavə edilməlidir. Onlar qan xolesterolunu idarə etməyə və ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edən lif, zülal və sağlam yağlarla zəngindir.

Alkoqol və əlavə şəkər ürək pəhrizinin iki düşmənidir, buna görə də onların istehlakı məhdudlaşdırılmalıdır. Alkoqol ürəyə mənfi təsir göstərir və əlavə edilmiş şəkər artıq çəki və diabetin əsas səbəbidir.