Yüksək proteinli pəhrizlər son illərdə populyarlıq qazanmışdır və müxtəlif sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir. Protein əzələlərin bərpası və inkişafı, hormon və ferment istehsalı, immun sisteminin gücləndirilməsi və enerji təminatı üçün vacib bir makronutrientdir. Yüksək proteinli pəhrizlər, xüsusilə kilo vermək və əzələ kütləsini artırmaq istəyənlər üçün effektivdir.

Foodinfo.az yüksək proteinli pəhrizin faydalarını təqdim edir:

1. Yüksək proteinli pəhrizlər uzun müddət toxluq hissi təmin edərək iştahı azaldır və kalori qəbulunu təbii şəkildə məhdudlaşdırır. Protein termogenik təsiri ilə də kaloriyə sərf olunan enerjini artırır, bu da maddələr mübadiləsini sürətləndirir.

2. Protein əzələ toxumasının qurulması və bərpası üçün əsas materialdır. Müntəzəm olaraq güc məşqləri ilə birləşdirdikdə əzələ kütləsinin artmasına və bərpasına kömək edir.

4. Qan şəkəri səviyyələrini sabitləşdirən və insulin həssaslığını artıran yüksək proteinli pəhrizlər şəkərli diabet riskini azaldır və enerji səviyyələrini sabit saxlayır.

5. Yüksək proteinli pəhrizlər xolesterol səviyyələrini və qan təzyiqini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bu da ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa yardımçı olur.

Belə pəhrizdə müxtəlif protein mənbələrindən istifadə edilməlidir:

- Toyuq, hinduşka, mal əti, balıq, yumurta və süd məhsulları kimi heyvani protein mənbələri yüksək keyfiyyətli protein təmin edir.

- Paxlalılar, kinoa, çia toxumu, qoz-fındıq, soya məhsulları və yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər kimi protein mənbələri də yüksək proteinli pəhrizin tərkibinə daxil edilə bilər.

Yüksək proteinli pəhrizlərin bəzi potensial riskləri də mövcuddur:

- Bu, böyrəklərə əlavə yük gətirə bilər. Xüsusilə böyrək xəstəliyi olan insanlar diqqətli olunmalıdır.

- Proteini zəngin, lakin lifi az olan pəhrizlər qəbizliyə səbəb ola bilər. Buna görə də, kifayət qədər su içmək və liflə zəngin qidalar yemək vacibdir.

- Yalnız proteinə yönəldilmiş pəhrizlər digər vacib makronutrientlərin və vitaminlərin çatışmazlığına səbəb ola bilər. Buna görə də, balanslı bir pəhriz saxlamaq ən yaxşısıdır.