Etnik mətbəx və faydalı qida 2023-cü ilin əsas qastronomiya trendləri sırasında dayanır.

Foodinfo.az xarici KİV-ə istinadən 2023-cü ilin ən faydalı və maraqlı inqredientləri təqdim edir. 

Açiote -  və ya annatto - toz halına salınan bu toxumlar yeməyə əlavə olunduqda ona qırmızı-narıncı rəng və qeyri-adi, şirin dad verir. Açiote həmçinin qızartmaq üçün yağa əlavə edilir və ya sirkə ilə pasta hazırlanır və ət marinə edilir.
 

Sıçuan bibəri
Çin və ya Yapon bibəri və ya sanşo bibəri kimi də tanınan Sıçuan yalnız kulinariya mütəxəssislərinə deyil, həm də bonsay həvəskarlarına tanış olan Zanthoxylum piperitum bibər ağacının toxumlarıdır. Ədviyyat qara dənələri olan qutulara bənzəyən bitkilərin toxumlarından hazırlanır. Onların əzilmiş və qızardılmış qabıqları yeməklərə soyuq dad və dildə bir az yanan “elektrik” dadı verir.

Yopen - Şimali Amerika hindularının dilində çay qülləsidir. O, materikin cənub-şərqində böyüyür və bölgədə təbii kofein ehtiva edən yeganə bitkidir. Tezliklə bu bitkidən hazırlanan qara içkinin yenidən dünya şöhrətini qazanacağını gözləmək olar.

Nazim