
Ketçup dadlı olsa da, mütəmadi və həddindən artıq istehlakı sağlamlığa bəzi mənfi təsirlər göstərə bilər.
Foodinfo.az ketçupun əsas zərərlərini təqdim edir:
1. Yüksək şəkər miqdarı – Mağazadan alınan ketçupların çoxunda çoxlu əlavə şəkər var. Bu, piylənmə, insulin müqaviməti və diabet riskini artırır.
2. Yüksək duz miqdarı – Ketçupda olan natrium (duz) qan təzyiqini yüksəldir və böyrəklərə zərər verir.
3. Süni əlavələr və konservantlar – Market məhsullarında rəng qoruyucular, natrium benzoat və yüksək fruktozalı qarğıdalı siropu kimi sağlamlığa ziyanlı maddələr ola bilər.
4. Mədə problemlərinə səbəb ola bilər – Ketçupun tərkibində sirkə və turşular var, bu da mədə yanması və qastrit olan insanlara mənfi təsir edir.
5. Dəri problemlərinə səbəb olur – Yüksək şəkər tərkibi sızanaq və dəridə iltihabi reaksiyaları artırır.