Duzlu kələm dadı və çoxlu sayda faydalı xüsusiyyətləri ilə sevilən ənənəvi məhsuldur.

Foodinfo.az xəbər verir ki, qastroenteroloq, tibb elmləri namizədi Yekaterina Kaşux duzlu kələmin sağlamlıq üçün həqiqətən faydalı olub-olmadığını, zərər verməmək üçün onu nə qədər yeyə biləcəyimiz və kimin imtina etməli olduğu barədə məlumat verib.

O xatırladıb ki, duzlu kələm immun sistemini gücləndirən, infeksiyalarla mübarizə aparan və dərini sağlam saxlayan çoxlu C vitamini ehtiva edir. Fermentasiya zamanı əmələ gələn laktik turşu bakteriyaları sağlam bağırsaq mikroflorasını qoruyur, həzmi yaxşılaşdırır və qəbizliyin qarşısını alır. Turşu kələm həm də bağırsaqların düzgün işləməsini təmin edən liflə zəngindir.

Bütün faydalı xüsusiyyətlərə baxmayaraq, duzlu kələm lif və probiyotiklərlə zəngindir və onların pəhrizdə çox olması şişkinlik və qarın narahatlığına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, belə kələm adətən kifayət qədər çox duz ehtiva edir ki, bu da qan təzyiqinə mənfi təsir göstərir və şişkinliyə səbəb olur.

Onun sözlərinə görə, böyrək problemi və arterial hipertoniyası olan insanlara yemək məsləhət görülmür.