Qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova RİA Novosti-yə bildirib ki, laktoza dözümsüzlüyü və süd zülalına allergiyası olan insanlar kefir, qıcqırdılmış süd və qatıq yeməkdən çəkinməlidirlər. Foodinfo.az xəbər verir ki, qastroenteroloqun sözlərinə görə, bəzi hallarda ferment ümumiyyətlə yoxdur, ona görə də istənilən miqdarda süd içmək narahatlıq yaradacaq. Belə insanlara tam süd məhsullarından imtina etmək və onları laktozasız variantlarla əvəz etmək tövsiyə olunur.

Laktaza çatışmazlığı tez-tez azyaşlılarda, xüsusən də vaxtından əvvəl doğulmuş uşaqlarda baş verir. Bununla belə, laktoza dözümsüzlüyü yetkinlik dövründə də görünə bilər, çünki laktaza aktivliyi yaşla azalır.

Bununla belə, əks göstərişlər olmadıqda, süd məhsulları sümüklər üçün faydalı olduğu və asanlıqla həzm olunan kalsium mənbəyi olduğu üçün pəhrizə daxil edilməlidir.

Südün faydaları təkcə kalsiumla məhdudlaşmır. Tərkibindı bağırsaq mikroflorasına faydalı olan bakteriya-mikroorqanizmlər var.