Yaponların yaddaş siri qırmızı yosun (nori) və balıq yağlarıdır. Bu qidalar Yapon pəhrizində vacib yer tutur. Yaddaş və beyin sağlamlığı üçün çox faydalıdır.

Foodinfo.az-ın məlumatına görə, nori Yapon pəhrizinin əsas komponentlərindən biridir və yüksək miqdarda vitamin və minerallarla zəngindir. Xüsusilə B12 vitamini, dəmir və omega-3 yağ turşuları ehtiva edir. 

B12 vitamini sinir sisteminin sağlamlığı üçün vacibdir və yaddaşı gücləndirir. Omega-3 yağ turşuları isə beyin funksiyalarını dəstəkləyir və yaşla əlaqəli yaddaş problemlərinin qarşısını alır.

Yaponlar tez-tez yağlı balıqları (məsələn, somon, sardina) istehlak edirlər ki, bu da onların pəhrizindəki omega-3 yağ turşularının yüksək səviyyəsinə səbəb olur. Omega-3 yağ turşuları beyin hüceyrələrinin quruluşunu və funksiyasını yaxşılaşdırır, iltihabı azaldır və yaddaşı gücləndirir.

Yaşıl çay da Yapon mədəniyyətində mühüm yer tutur. Yaddaş və konsentrasiya üçün faydalı olan bu çay antioksidantlarla zəngindir. Katexinlər adlı antioksidantlar beyin hüceyrələrini zədələnmədən qoruyur və beyindəki qan dövranını artırır.

Yaponlar fermentləşdirilmiş qidalara (miso, natto) çox əhəmiyyət verirlər. Bu qidalar bağırsaq florasını dəstəkləyən probiotiklər ehtiva edir. Sağlam bağırsaq florası beyin-bağırsaq oxu vasitəsilə beyinin funksiyalarını və yaddaşı gücləndirir.

Onların yaddaşını güclü saxlayan digər bir faktor onların balanslı və müxtəlif qidalanma vərdişləridir. Çoxlu təzə meyvə və tərəvəz, tam taxıllar və dəniz məhsulları istehlak edirlər ki, bu da onların ümumi sağlamlığını və beyin funksiyalarını dəstəkləyir.