Sumax bitkisi Azərbaycanda yetişir. Mətbəxdə, qidada istifadə etdiyimiz sumax bu bitkinin zəhərsiz növü olub, turş dada malikdir. Limon olmayanda qədimdə baba-nənələrimiz sumax istifadə edirdi.
Sumaxı qurudub, xırdalayıb, ovub ədviyyat kimi istifadə edirlər. Onun faydaları çoxdur.
Foodinfo.az medicina.az-a istinadən yüksək təzyiq və diabet xəstələri üçün sumaxı qaynadıb içməyin faydasını təqdim edir.
Sumax qanda insilunu tənzimləyir və təzyiqi salır.
Yaxşı olar ki, sumaxın özünün hələ tox halına salınmamış yabanı meyvəsini tapasız. Olmasa elə adi üyüdülmüş sumaxdan da 200 qr götürüb, yarım litr suda qaynadın. Bir dəfə qaynara düşən kimi götürüb süzün və termosa tökün. Gün ərzində bunu yeməkdən sonra yarım stəkan olmaqla içib bitirin.
Həftədə 2 dəfə qəbul etsəniz kifayətdir.
Bu su sinir sistemini də normaya salır, əsəbi sakitləşdirir, yorğunluğu çıxarır.