Kartof fri dünyanın ən populyar yeməklərindən biridir və sürətli yemək restoranlarının menyusundan heç vaxt əskik olmaz. Foodinfo.az xəbər verir ki, evdə həmin xırtıldayan və eyni dadı əldə etmək nadir hallarda mümkün olur. Samaraonline24.ru-ya danışan şef-cook Ceyson Smit, McDonald’s-da 15 il çalışmış, mükəmməl kartof fri hazırlamağın sirrini açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, bu yeməyin uğurunun sirri tərkibdə deyil, hazırlıq texnologiyasında gizlənib.

Belə ki, bu yemək üçün “Russet Burbank” sortundan kartof seçilir, nazik çubuqlar şəklində kəsilir və şəkər əvəzi olaraq dekstroz ilə qaynar suda blanşlaşdırılır. Bu mərhələ kartofun üzərində yüngül karamelizə olunmuş qabıq yaranmasına kömək edir. Ev şəraitində dekstroz əvəzinə təxminən 1 xörək qaşığı şəkərdən istifadə etmək mümkündür.

Blanşlaşdırmadan sonra kartof yaxşıca qurudulur və təxminən 4–5 saat ərzində —18 °C-də dondurulur. Sonra isə kartof yağda qızardılır. Şef Smit bildirir ki, məhz dondurma mərhələsi çox vacibdir: bu vaxt kartofdakı nişasta transformasiya olunur və nəticədə fri həm qızılı, həm də xırtıldayan olur, restoranlarda olduğu kimi.

Beləliklə, evdə də mükəmməl kartof fri hazırlamaq mümkündür, lakin bunun üçün düzgün sort kartof, blanşlaşdırma və dondurma mərhələlərinə riayət etmək vacibdir. Bu sadə texnologiya ev yeməyini restoran səviyyəsinə çatdırır və xırtıldayan kartof sevənlər üçün ideal həll təklif edir.