İsveç masasında yeməklərin bolluğu, seçim azadlığı və limitsiz porsiya ölçüləri - bir dəfə bufetdə qastronomik cazibələrə qarşı durmaq çətin ola bilər və davranış və etiket qaydaları haqqında unutmaq çox asandır. Amma bu formatın bütün demokratikliyinə baxmayaraq, burada da müəyyən tələblər və məhdudiyyətlər mövcuddur.

Ət, balıq, salat, desert - hamısı bir boşqabda? Etiket qəti şəkildə əleyhinədir! Qəlyanaltılar, əsas yeməklər, tortlar və meyvələr üçün müxtəlif boşqablar götürməlisiniz, hətta bu, bir neçə dəfə bufetə getməyinizi tələb edir. Bir boşqab yalnız bir yemək üçün istifadə olunur: artıq yediyiniz yeməyə əlavə əlavə etmək istəyirsinizsə, təmiz qablar götürməlisiniz. Eyni şey bıçaq, fincan və stəkanlara da aiddir.

Hər şeyi və daha çoxunu qoyun və sonra yarısını boşqabda buraxın, çünki onlar öz imkanlarını çox qiymətləndirdilər - bufetdə tez-tez baş verir. Bəyəndiyiniz yeməkdən kiçik bir parça və ya bir neçə qaşıq götürmək daha yaxşıdır: sonda hər zaman əlavəyə gedə bilərsiniz.

Dietoloqlar müxtəlif yeməklərdən kiçik hissələr götürməyi məsləhət görürlər: beləliklə siz nəinki daha dadlı olacaqsınız, həm də həzm üçün faydalı olan daha yavaş yeyəcəksiniz.

Masanın əsas qaydalarından biri budur: yeməkləri əllərinizlə götürmək qeyri-gigiyenik və başqalarına qarşı tərbiyəsizlikdir. Hər hansı bir qab və ya məhsul üçün xüsusi qurğular var - qaşıqlar, çəngəllər, maşalar, spatulalar. Çörək, meyvə və ya desert istisna deyil. Bu xüsusi kruassanı mütləq götürsəniz belə.

Yeməkləri çəngəl və ya qaşıqla ümumi yeməkdən dəyişdirmək də qəbuledilməzdir.

Plitədəki məhsullar müəyyən bir ardıcıllıqla düzülür: əvvəlcə - əsas yemək və ədviyyat, sonra yan yemək, tərəvəz və göyərti. Etiket qaydalarına görə, boşqabın ortasına ət, quş əti və ya balıq qoyulmalı, yan yemək əsas yeməyin sağında və solunda, göyərti isə yuxarı sağda (qarışdırmayın) o!). Souslar da boşqabın yuxarı sağ hissəsində, göyərtilərin üstündə düzülür. Buna görə bufet boşqabları adətən çox böyük olur.

Növbənizi gözləyin

Bunu bir daha təkrarlamaq lazım olub-olmadığını bilmirik, amma var gücümüzlə masaya tələsmək, başqalarını kənara itələmək və tələsik boşqaba daha çox yemək qoymaq - bütün bunlar o qədər pis formadır, edə bilməzsiniz. daha pis təsəvvür edin. Boş bir yer olana qədər sakitcə gözləməli və öz payınızı almalısınız.

Çox uzun seçim etməyin

Masada tələsməyə dəyməz, amma qalanları narahat etməmək üçün daha iştahaaçan bir parça seçərək uzun müddət paylamada yatmaq tövsiyə edilmir. Bu formatda restoranlarda ən yaxşısını axtarmaq üçün məhsulları seçmək və seçmək ümumiyyətlə adət deyil: sizə daha yaxın olan hissələri və ya parçaları götürməlisiniz - kənardan və ya yuxarıdan. Yaxşı, ya da, tamam, onların yanında - axı, həqiqətən daha yaxşıdır!

Nərmin