Elm adamları kimçinin ən yaxşı hazırlanma üsulunu göstərdilər. Bunun üçün saxsı qab almaq lazımdır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, Georgia Tech tədqiqatçıları ənənəvi ongi küplərində qıcqırdılan kimçinin şüşə, polad və ya plastik qablarda qıcqırdılan kimçidən daha keyfiyyətli olduğunu übut ediblər.
Kimçi, fermentləşdirilmiş tərəvəz yeməyi, Koreya mətbəxinin əsas yeməklərindən biridir və ongi qablarının məsaməli gil divarları kimçi fermentasiyasında mühüm rol oynayır.
Alimlər öz araşdırmalarında göstərdilər ki, ongi-nin unikal xüsusiyyətləri fermantasiya üçün "lazımi miqdarda məsaməlik" təmin edə bilər ki, bu da kimçinin şüşə qablarda qıcqırdılmış kimçi ilə müqayisədə daha sürətli mayalanmasına və daha çox faydalı bakteriyaların olmasına imkan verir.
Tədqiqat qrupu kimchi fermentasiyası zamanı karbon dioksid səviyyələrini ölçdü və qazın ongi qabının məsaməli divarlarından necə keçdiyini göstərən riyazi model hazırlayıb.
Min illərdir istifadə edilən onqlar, karbon qazının çıxmasına imkan verən və bununla da fermentasiya prosesini sürətləndirən əl istehsalı saxsı qablardır. Ongi damarlarının məsaməli quruluşu, faydalı probiotik xüsusiyyətləri ilə tanınan laktik turşu bakteriyalarının yaşadığı boş torpağı təqlid edir. Tədqiqat göstərdi ki, ongidə bişmiş kimçinin tərkibindəki faydalı bakteriyalar şüşə ilə müqayisədə 26% çoxalıb.
Nurlan