Təzə meyvə və tərəvəzlər sağlam pəhrizin tərkib hissəsidir, lakin onları dərhal yemək həmişə mümkün deyil. Foodinfo.az xəbər verir ki, mütəxəssis dietoloq Veronika Qusakova Life.ru-ya müsahibəsində vitamin və qida maddələrini qorumaq üçün doğranmış tərəvəzləri necə saxlamaq barədə danışıb.
Bütün bir tərəvəzi bitirmək mümkün olmadıqda, ənənəvi olaraq onun digər yarısı soyuducuya göndərilir, burada oksigen və işıqla təmasda olan vitaminləri itirərək kiçilməyə başlayır. Ən həssas olan C vitaminidir, temperaturun təsiri altında tez məhv edilir. Və B vitaminləri (B1, B2, B3, B5, B6, B9) da oksigenə və istiliyə həssasdır.
Soyuducuda olan temperatura xüsusi diqqət yetirilməlidir. Optimal saxlama temperaturu +4 ° C-dən çox olmamalıdır, çünki patogen bakteriyalar +4 ilə +60 ° C arasında olan temperaturda aktiv şəkildə çoxalır. Buna görə təhlükəsiz saxlama üçün temperaturu +4 ° C-dən çox olmayan bir səviyyəyə təyin etmək lazımdır.
Vitaminlərin itirilməsi prosesi dərhal başlamır. Tərəvəz və meyvələr kəsildikdən sonra ilk bir neçə saat ərzində vitaminlərinin 15-20%-ni itirir, buna görə də onları istehlak vaxtına mümkün qədər yaxın kəsmək daha yaxşıdır. Faydalı xüsusiyyətlərini qorumaq üçün məhsul yığdıqdan və ya satın alındıqdan sonra bir neçə saat ərzində dondurulmalıdırlar.