Tədqiqatçılar toyuq yumurtası qabıqlarının yeni istifadəsini tapıblar. Foodinfo.az xəbər verir ki, onlardan “sümük peyvəndi” adlanan əməliyyat və ya zədə nəticəsində yaranan sümük boşluqlarını doldurmaq üçün geniş yayılmış üsul üçün təhlükəsiz və effektiv sümük transplantları yaratmaq üçün istifadə edilə bilər.

Yeni material yaratmaq üçün alimlər sərt sümüyün əmələ gəlməsi üçün vacib olan amorf kalsium fosfat hissəciklərini istehsal etmək üçün yumurta qabıqlarını həll ediblər. Üzvi maddələri parçalamaq və kalsium karbonatı kalsium oksidinə çevirmək üçün yumurta qabığı 900°C-yə qədər qızdırılıb. Distillə edilmiş suya kalsium oksidi əlavə edildi, nəticədə ağ şlam əmələ gəldi. Fosfor turşusu suspenziyaya qarışdırıldı, ACP çöküntüsü süzüldü və maye azotda batırılmadan əvvəl distillə edilmiş su ilə yuyulub.

Tədqiqatçılar ACP hissəciklərini sümük əmələ gətirmə fəaliyyətini təhlil etmək üçün 3D sferoidə yerləşdiriblər. Onlar aşkar etdilər ki, yumurta qabığı ACP hissəcikləri sümükləri yaradan hüceyrələr olan osteoblastlarla yaxşı qarşılıqlı əlaqədə olur və sümük bərpasını təşviq edir.

Tədqiqatçılar ümid edirlər ki, bu kəşf qida tullantılarının biomaterial kimi istifadəsi üzrə gələcək tədqiqatlar üçün stimul olacaq.

Nurlan