Bu möcüzəvi ətin xüsusiyyətləri nələrdir? Niyə digər ətlərlə müqayisədə xassələrinə görə liderdir? Əgər bu suallar sizin də ağlınıza gəlibsə, aşağıdakı məqaləni oxumağınızı tövsiyə edirik.
Foodinfo.az bu yazıda sizə bu ət haqqında tam məlumat verməyə çalışacaq.
Təbii qida inqrediyentləri qida ehtiyaclarını ödəmək üçün ən etibarlı yoldur və bu inqrediyentlərdən biri də heyvani zülalın və aşağı xolesterol və yağlı mineralların ən yaxşı mənbəyi kimi tanınan hinduşka ətidir. Xüsusilə ürək xəstəlikləri və yüksək qan yağları kimi bəzi xəstəliklərə görə qırmızı ətdən istifadə edə bilməyən insanlar üçün çox faydalıdır.
İki növ hinduşka əti var, tünd və ağ. Bəs bu iki növ hinduşka əti arasında nə fərq var? Tünd hinduşka əti ağ çeşidinə nisbətən daha çox vitamin və mineral ehtiva edir.
Həmçinin, çəmənlikdə yetişdirilən hinduşkalarda sənaye təsərrüfatlarında yetişdirilən hinduşkalardan daha çox omeqa-3 var.
Bu ətdə digər ətlərlə müqayisədə aşağı xolesterol var. Təbii ki, qeyd etmək lazımdır ki, bu ətin tərkibindəki xolesterinin miqdarı onun qaranlığı ilə ölçülür. Hindi döşünün tərkibində ağ ət var, budlarında tünd ət var.
Bu ətin qabığını səthindən çıxarmaq da tövsiyə olunur. Bu sayədə ətin yağını böyük ölçüdə azaltmış olursunuz.
Bədəni sakitləşdirən və gücləndirən serotonin,
toxunulmazlığı artıran və yuxunu yaxşılaşdıran selenium,
B3 və B6 vitaminləri yuxusuzluğu idarə etməkdə çox təsirli olur.
Maraqlısı odur ki, bütün bu maddələr hinduşka ətində olur. Triptofan serotonin tərəfindən istifadə edilən bir maddədir və bu maddə hinduşka ətində çox olur.
Şəkərli diabet xəstələrinə hinduşka ətinin yemək tövsiyə edildiyini eşitmisiniz. Bəs bunun səbəbi nədir? Hindi ətinin xüsusiyyətləri qan şəkərinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir. Bu səbəbdən diabet xəstələrinə bu ətin istehlakı tövsiyə edilir.
Hindi əti aşağıdakı qidalarla zəngindir:
A, B1, B3, B6 və B12 vitaminləri;
Selenium, maqnezium, mis, dəmir, sink, kalium kimi minerallar;
Amin turşusu triptofan;
Zülal.
Bu səbəbdən də bu quşun əti yüksək qiymətləndirilir.
Hindi əti zülalında bir çox amin turşusu, o cümlədən serotonin istehsalının xəbərçisi olan triptofan var. Bu maddə rahatlığı hiss etmək, iştahı idarə etmək və aclıq və ya toxluq hissi yaratmaqda böyük rol oynayır və qanda azalması depressiyaya və hətta aclığa səbəb olur. İlin soyuq fəsillərində günəş işığının intensivliyi azaldığından orqanizmdə serotoninin miqdarı azalır. Ona görə də bu fəsillərdə hinduşka ətinin istehlakı orqanizmin triptofan amin turşusuna olan ehtiyacı ödəyə bilər.
Hindi ətində qan azlığı olan və ya böyüyən insanlar üçün çox vacib olan çox miqdarda udulan dəmir var. Dəmirlə birlikdə uyğun zülalların olması orqanizmin immun sistemini yaxşılaşdırır və orqanizmi müxtəlif xəstəliklərə qarşı davamlı edir.
Əgər uşaqlarınıza hinduşka əti verməklə bağlı şübhələriniz varsa, bu yanlış təsəvvürü aradan qaldırmağın vaxtıdır. Hindi əti zəngin A vitamini mənbəyidir.
Bu vitaminin olması hinduşka ətinin xüsusi xüsusiyyətlərindən biri hesab olunur ki, bu da orqanizmin immun sistemini gücləndirir. Buna görə də qış mövsümündə bu ətin istifadəsi uşaqlar və yaşlılar üçün çox tövsiyə olunur.
Ancaq hinduşka ətinin xüsusiyyətləri təkcə bununla bitmir. Bu quşun əti zəngin fosfor və kalium mənbəyidir. Bu maddələr uşaqların inkişafına əhəmiyyətli təsir göstərir. Nəticədə, onlar uşaqlar üçün uyğun qida hesab olunur.
Şəbnəm