Qəbizlik insanların bağırsaq hərəkətində çətinlik çəkdiyi ümumi bir problemdir. Bir şəxs həftədə bir dəfədən az bağırsaq hərəkəti edərsə, o, şiddətli qəbizlik hesab olunur. Şişkinlik, qaz və ya bağırsaq hərəkətləri zamanı ağrı simptomları qəbizliyi müşayiət edə bilər.

Hansı qidalar qəbizliyə səbəb olur?

Qəbizliyin qarşısını almaq və ya aradan qaldırmaq üçün yeyə biləcəyiniz bir çox qida olduğu kimi, qəbizliyi daha da pisləşdirə biləcək qidalar da var.

Foodinfo.az qəbizlik zamanı qaçınmanız lazım olan qidaları təqdim edir:

1. Banan

Yetişməmiş banan qəbizliyə səbəb ola bilər, çünki onların tərkibində hələ də çoxlu nişasta var ki, bu da orqanizm üçün çətin həzm olunur.

2. Saqqız çeynəmək

 Qısa müddət ərzində çox miqdarda saqqız udsanız, bu həzm tıxanması qəbizliyə səbəb ola bilər. 5 yaşından kiçik uşaqlar ümumiyyətlə saqqız çeynəməməlidir.

3. Kofein

Əgər insan susuz olarsa, qəhvə, qara çay, kola və şokoladda olan kofein qəbizliyi daha da pisləşdirə bilər.

4. Qlüten

Qlüten buğda, çovdar və arpada olan bir proteindir. Gluten hər kəsdə qəbizliyə səbəb olmur, lakin buna alerjisi olan və ya çölyak xəstəliyi adlanan otoimmün xəstəliyi olan bəzi insanlar üçün problem ola bilər.

5. Ağ düyü

Ağ düyü qabıq, kəpək və mikrob çıxarıldığı üçün qəbizliyə səbəb ola bilər. 

6. Xurma

Xurma yüksək miqdarda tanen ehtiva edir ki, bu da qidanın bağırsaqlarda hərəkətini ləngidə və qəbizliyi ağırlaşdıra bilər.

7. Qırmızı ət

Qırmızı ət çox miqdarda yağ ehtiva edir, buna görə də həzm sisteminin onu emal etməsi daha uzun çəkir.

 

8. Ağ çörək

 Ağ çörək qəbizliyin pisləşməsinə kömək edə bilər. 

9. Spirt

Alkoqol həzmi ləngidə və bağırsaqları qıcıqlandıra bilər ki, bu da qəbizlik əlamətlərini daha da pisləşdirə bilər.

10. Şokolad

Şokolad xüsusilə qıcıqlanmış bağırsaq sindromundan (İBS) əziyyət çəkən insanlar üçün qadağandır.

12. Süd

Böyük miqdarda süd, pendir, qatıq və dondurma kimi süd məhsulları bir çox insanda qəbizliyə səbəb ola bilər. 

13. Fast food

Burger və kartof qızartması az lif və yüksək yağ ehtiva edir. Qızardılmış qidalar

qəbizliyi artırır.

Şəbnəm