İrvinq Tibb Mərkəzinin alimləri flavonolun orqanizmdə qısamüddətli yaddaşa müsbət təsirini sübut edən təcrübə aparıblar. Bu maddənin çatışmazlığı olan iştirakçılar tədqiqatdan sonra yaxşılaşmaları qeyd etdilər.
Flavonollar müəyyən meyvə və tərəvəzlərdə olan qida maddələridir. Onlar, məsələn, qaragilə, yaşıl çay, qoz, sitrus meyvələri, üzüm, tünd şokolad və kakao kimi məhsullarda olur.
Alimlər 60 yaşdan yuxarı 3562 sağlam qoca seçib. Həkimlərin qida rasionunun keyfiyyətini qiymətləndirə bilməsi üçün bütün iştirakçılardan sorğu anketi doldurmaları tələb olunurdu. Subyektlər həmçinin onların qısamüddətli yaddaş səviyyəsini müəyyən edən xüsusi testi də tamamlayıblar. Bir qrupa kakao mənşəli flavonol əlavəsi verildi, digərinə isə verilmədi.
Nəticədə təcrübədən əvvəl pəhrizində flavonol az olanların yaddaş göstəriciləri 16% artıb. Tədqiqat zamanı qeydə alınan təkmilləşdirmələr bir neçə il ərzində subyektlərdə qaldı.
Alimlər belə qənaətə gəliblər ki, flavonol səviyyəsi düzgün bəslənmə ilə qorunmalıdır və bundan sonra əlavə əlavələr qəbul etməyə ehtiyac qalmayacaq.