Turpun tərkibində olan pəhriz lifi bağırsağın fəaliyyətini yaxşılaşdırır, beləliklə qəbizlikdən qoruyur. Foodinfo.az xəbər verir ki, yeməkdən sonra toxluq hissini də artırır ki, bu da çəki idarə etməkdə çox faydalıdır.

Turpun tərkibində vitaminlər var: B3, B6 və B12. Onlar enerji səviyyələrimizə, maddələr mübadiləsinə, düşüncə səmərəliliyinə, həmçinin saçın, dərinin və dırnaqların vəziyyətinə təsir göstərir.

Turpun tərkibində çoxlu kalsium, dəmir, sink, kalium, fosfor və maqnezium var. Dəmir immunitet sisteminin düzgün işləməsinə təsir edərək bizi infeksiyalardan qoruyur. Kalium bədəndən artıq sudan qurtulmağa kömək edir və böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə və sümüklərin demineralizasiyasına qarşı qoruyur. Fosfor da öz növbəsində dişlərimizin düzgün strukturunu saxlayır və zədələnmiş toxumaların bərpasında iştirak edir.

Maqnezium sinir sisteminin funksiyalarını sabitləşdirir. Sink saç və dırnaqlarımızı gücləndirir, yaraların sağalmasını sürətləndirir və dərinin hər hansı qıcıqlanmasını effektiv şəkildə sakitləşdirir.

Turpun tərkibində bakterisid və funqisid xüsusiyyətləri olan bir çox birləşmə var. Bu onları təbii antibiotiklərdir.

Yeri gəlmişkən, turpda iki dəfə çox C vitamini var. Bədənin immunitetini artırır və soyuqdəymə üçün əla vasitədir. Turp yarpaqlarında C vitamini də yüksəkdir. Onlar həmçinin fosfor, dəmir və kalsiumla zəngindir.