Günəbaxan tumu sağlam qidalanmanın vacib bir hissəsi olaraq tanınır və bir çox faydalı qida maddələri ilə zəngindir. Bu tumlar təbii halda minimal emaldan keçdiyi üçün qida dəyərlərini maksimum dərəcədə saxlayır və sağlamlıq üçün bir sıra faydalar təmin edir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, günəbaxan tumu protein, sağlam yağlar, lif, vitaminlər və minerallar baxımından zəngindir. Xüsusilə E vitamini, B vitaminləri (B1, B6, folat) və maqnezium, fosfor, selen və sink kimi minerallar tərkibində bol miqdarda mövcuddur. E vitamini güclü bir antioksidantdır və hüceyrələrin zədələnməsini qarşısını alır.

Əsasən doymamış yağlarla zəngindir ki, bu da ürək sağlamlığı üçün faydalıdır. Bu yağlar xolesterin səviyyəsini tənzimləyir və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır. Omega-6 yağ turşuları da günəbaxan tumlarında mövcuddur və bu, iltihabın azalmasına kömək edir.

Günəbaxan tumu əzələ inkişafı və toxluq hissinin təmin edilməsi üçün vacib olan proteinlə zəngindir. Lif tərkibi isə həzm sisteminin düzgün işləməsini dəstəkləyir və bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırır.

Xüsusilə E vitamini və selen tərkibi ilə güclü antioksidant təsir göstərir. Bu, bədəndəki sərbəst radikalların zərərini azaldaraq xərçəng və digər xroniki xəstəliklərin riskini aşağı salır.

Günəbaxan tumları yüksək kalori tərkibinə malikdir və tez enerji təmin edir, bu səbəbdən idmançılar və aktiv həyat tərzi sürən insanlar üçün ideal bir qəlyanaltı ola bilər.