Perm Politexnik Universitetinin alimləri qarabaşaq və düyü südü əsasında yeni bitki mənşəli qatıq növləri hazırlayıblar. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu içkilər qlüten ehtiva etmir və probiotik komponentlərlə zəngindir, bu da məhsulun faydalı xüsusiyyətlərini qorumağa kömək edir.

Universitetin “Kimya və Biotexnologiya” kafedrasının dosenti, kimya üzrə elmlər namizədi Anna Portnova açıqlayıb ki, əvvəlcə bitki südünə qaraldıcı (qarğıdalı nişastası) əlavə olunur, qarışdırılır və termiki işlənməyə məruz qalır. Daha sonra məhsul soyudulur və bakterial kulturlarla mayalanır. Düyü qatığına steviolqlikozid əlavə olunarkən, qarabaşaq qatığı üçün əlavə şirinləşdirici tələb olunmur.

Alimlər qatıq nümunələrini laboratoriyada analiz edərək, faydalı laktik turşulu bakteriyaların yüksək miqdarda olduğunu təsdiqləyiblər. Həmçinin zərərli mikroorqanizmlər aşkar edilməyib. Yeni qatıq növlərində A, B1, B2, B6, C, K və PP vitaminləri, həmçinin 100 qram məhsulda 3–4 qram protein mövcuddur. Bu göstəricilər populyar bitki mənşəli qatıq markaları ilə müqayisədə 5–10 dəfə daha yüksək protein və daha az karbohidrat tərkibini göstərir.

Məhsulun dadı da diqqətəlayiqdir. Düyü qatığı kremvari, qarabaşaq qatığı isə orta sıxlığa malikdir. Düyü qatığının dadı yumşaq və şirin, qarabaşaq qatığının dadı isə təbii dənli xarakter daşıyır. Məhsulların rəngi isə istifadə olunan xammala uyğun olaraq ağ və açıq-qəhvəyi tonlardadır.

Ekspertlər qeyd ediblər ki, bazarda bitki mənşəli qatıq və desertlərin payı hələ də azdır və bu sahədə yeni məhsullar üçün geniş imkanlar mövcuddur. Lakin nəzərə alınmalıdır ki, bitki mənşəli qatıq tam olaraq ənənəvi südə əvəz ola bilməz, çünki süd proteini həll olunan kalsium formalarını ehtiva edir ki, bu da orqanizm tərəfindən asan mənimsənilir.

Yeni məhsullar sağlam alternativ axtaran istehlakçılar üçün maraqlı seçim təqdim edir, lakin istehlak zamanı tərkibində əlavə şəkər və yağın miqdarına diqqət yetirmək vacibdir.