
Səhiyyə Nazirliyinin baş terapevti, Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki və Profilaktik Təbabət üzrə Milli Tibbi Tədqiqat Mərkəzinin direktoru Oksana Drapkina duzun qida rasionunda miqdarının azaldılmasının vacibliyinə diqqət çəkib.
Foodinfo.az xəbər verir ki, Kp.ru saytına verdiyi müsahibədə o, duzu müxtəlif təbii ədviyyatlarla əvəz etməyi tövsiyə edib.
Ekspertin sözlərinə görə, artıq duz istifadəsi hipertoniya, infarkt və insult kimi bir çox ciddi xəstəliklərin inkişafında əsas amillərdən biridir. O bildirib ki, gündəlik qəbul edilən duzun yalnız iyirmi faizi yeməyə əlavə olunan duz formasındadır, qalan hissə isə məhsulların tərkibində gizli şəkildə mövcuddur.
“Duzu azaltmaq və ya tamamilə əvəz etmək üçün limon suyu, qurudulmuş və ya qızardılmış zəncəfil, təzə göyərti, eləcə də qurudulmuş soğan və sarımsaqdan istifadə etmək olar,” – deyə Drapkina qeyd edib.
Həkim əlavə edib ki, yeməkləri özünüz hazırladığınız zaman qida tərkibinə nəzarət imkanınız daha çox olur və beləliklə, duz miqdarını azaltmaq daha asanlaşır. O, xüsusilə hazır və qablaşdırılmış qidalarda duzun miqdarına diqqət yetirməyi tövsiyə edib.
Drapkina vurğulayıb ki, duzun azaldılması yalnız təzyiqin tənzimlənməsi deyil, həm də ümumi sağlamlıq və ürək-damar sistemi üçün uzunmüddətli faydalar təmin edir.
Mütəxəssisin fikrincə, düzgün ədviyyatlar yeməklərə həm dad qatır, həm də orqanizmə əlavə fayda verir. Bu səbəbdən, duzun əvəzlənməsi sağlamlıq üçün atılmış mühüm addımlardan biri ola bilər.