Sidneydəki UNSW Sağlam Qocalma Beyinləri Mərkəzinin alimləri 45 yaş və yuxarı yaşlı insanlarda meyvə istehlakı ilə depressiya riskinin azalması arasında əlaqə tapıblar. Tədqiqatın nəticələri Journal of Affective Disorders jurnalında dərc olunub.
Təcrübədə depressiya keçirməyən 7801 könüllü iştirak edib. Bütün subyektlərin yaşı 45-dən yuxarı idi.
Əvvəlcə hər bir subyektin qida rasionunda meyvə və tərəvəzin nisbəti haqqında məlumat toplanmışdır. Daha sonra tədqiqatçılar iştirakçıları təxminən doqquz il izlədilər.
Müşahidə dövründə 1630 yeni depressiya halı qeydə alınıb. Bundan sonra, bir təhlil aparıldı, onun zamanı məlum oldu ki, respondentlərin pəhrizindəki meyvələrin böyük bir hissəsi onların zehni rifahının yüksək göstəriciləri ilə əhəmiyyətli dərəcədə əlaqələndirilir.
Alimlər tərəvəzlərin daha çox bişmiş formada istehlak edildiyini, buna görə də qida maddələrinin çoxunun itirildiyini irəli sürdülər. Meyvələr isə adətən çiy yeyilir ki, bu da beyin sağlamlığı üçün lazım olan bütün antioksidanları, vitaminləri və pəhriz lifini almağa imkan verir.