ABŞ səhiyyə rəsmiləri müəyyən ediblər ki, düyü, ət və quş əti mikrodalğalı sobada qızdırıla bilməz. Foodinfo.az Rusiya mərbuatına istinadla xəbər verir ki, ABŞ Qida və Dərman İdarəsi (FDA) müəyyən qidaların mikrodalğalı sobada yenidən qızdırılmamalı və bişirilməməsi lazım olduğunu təsdiqləyən bir araşdırma yayımlayıb.

Söhbət ana südü, düyü, çiy quş əti və işlənmiş ətlərdən gedir. Problem ondadır ki, mikrodalğalı sobalar belə sobalarda qeyri-bərabər paylanır, buna görə də bəzi bakteriyalar, xüsusən də onlar yüksək müqavimətli patogenlərdirsə, ölmürlər, bu da sağlamlıq üçün təhlükədir.

Həmçinin, qızdırıldıqda, yarımfabrikat ət məhsullarında oksidləşmiş xolesterol buraxılır, çünki konservantlar konservasiya üçün bu məhsullara əlavə olunur. Oksidləşmiş xolesterolun təhlükəsi ürək işemiyasına səbəb olur.

Dalğaların qeyri-bərabər paylanması səbəbindən zəif emal nəticəsində qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcək zəhərli sporlar buraxaraq temperaturun artmasına reaksiya verən dənli bitkilərin tərkibində davamlı Bacillus cereus bakteriyası olduğu üçün düyü mikrodalğalı sobada qızdırıla bilməz.

Yağışlı ayda quşlar, xüsusən də toyuq, sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradan salmonella ilə qala bilər. Alimlər sübut kimi mikrodalğalı sobada toyuq filesi bişirən 30 iştirakçıdan 10 nəfərin xəstələndiyi araşdırmanın nəticələrini göstəriblər. Fileto tavada qızardılan 20 nəfərin hamısı sağlam qalıb.

Ana südü mikrodalğalı sobada qızdırıla bilməz, çünki zülallar və amin turşuları məhv edilir, temperaturun dəyişməsinə çox həssas olan uşağın orqanizmi üçün faydalı olan mikroflora əziyyət çəkir.

Nərmin