Bu gün dünyada 2000-dən çox pendir növü istehsal olunur və onların arasında iyrənc görünüşü, xoşagəlməz aroması və gözlənilməz tərkib hissəsi olan bir çox növ var. Doğrudur, belə bir cəlbedici olmayan qabıq bəzən çox zərif bir dadı gizlədir və bilicilər bu qəribə ləzzətlər üçün çox pul xərcləməyə hazırdırlar.

Rokfor ən məşhur mavi pendirlərdən biridir: onun ağ, xırdalanmış əti ona xüsusi dad və qoxu verən qəlib naxışı ilə bəzədilmişdir. Hər bir parçada şirin yağlı dad və dumanlı ətir aydın hiss olunur və kif zolaqları ədviyyat əlavə edir. Əsl Roquefort yalnız Fransanın cənubundakı tarixi Rouergues bölgəsində istehsal olunan və istehsal texnologiyasının doğulduğu yer hesab olunur. Qoyun pendiri əhəng daşı mağaralarında yetişir, buna görə orada kif əmələ gəlir. Hazır məhsulun kiloqramı təxminən 50 avroya başa gəlir.

Fetid Bishop: İncə corab ətri

Danışan adı olan ingilis pendiri dünyanın ən qədim pendirlərindən biridir: sistersiya rahibləri onu hələ 10-cu əsrdə Qloster inəklərinin südündən hazırlayırdılar. Nə qədər qəribə görünsə də, köhnə corabların qoxusunu xatırladan kəskin qoxusunu armuda, yəni “fetid yepiskop” çeşidinə borcludur. Pendir yetişəndə ​​bəzən armud sidrinə batırılır ki, bu da onun narıncı, yapışqan və qoxuya çevrilməsinə səbəb olur. Bununla belə, xoşagəlməz ətirdən xilas olmaq çətin deyil: pendirdən qabığını çıxarmaq kifayətdir, onda onun zərif şirin dadını qiymətləndirə bilərsiniz. Pis qoxulu yepiskop qırmızı şərab və meyvə ilə yaxşı birləşir və təxminən 28 avroya başa gəlir.

Milbenkese: tort dadı və canlı gənələr

Almaniyanın Wurchwitz kəndində 300 ildir ki, gənə pendiri hazırlanır - milbenkese sözü rus dilinə belə tərcümə olunur. Onun istehsalında laktik turşu bakteriyaları əvəzinə, fermentləri məhsulun yetişməsini təmin edən pendir gənələrindən istifadə olunur. Yaranan pendir taxta qutuya qoyulur və sanki gənə ilə səpilir: 0,3 millimetr ölçülü bu artropodların təxminən yarım milyonu hər pendir başında yerləşir. Yetişən milbenkese tünd rəng, acı bir dad və ammonyak qoxusu əldə edir. Pendir canlı gənə ilə yeyilir. 20-ci əsrin sonlarında istehsal ənənəsi demək olar ki, itirildi, lakin uğurla bərpa edildi və Wurchwitzdə hətta çox qorxulu pendir gənəsinə mərmər abidə ucaltdılar.

Vieux Boulogne: çürük ətin zərif notları

Dünyanın ən güclü və ən iyrənc qoxusuna malik pendir adı haqlı olaraq Fransız çeşidi Vie Boulogne qazanıb. Boulogne-sur-Mer şəhərinin bu yumşaq pendiri çürük tərəvəzlər, çürük balıqlar, rütubət və peyindən ibarət mürəkkəb buket çıxarır, çünki o, nəm zirzəmilərdə yaşlanır və yetişmə prosesində pivə ilə yuyulur. Xoşagəlməz kəhrəbaya baxmayaraq, qurmanlar Vie Boulogne-ni göbələk çalarları ilə yumşaq dadına görə qiymətləndirirlər. Çörək və ya peçenye ilə istifadə etmək, pivə, şampan və ya qırmızı şərabla yuyulmaq tövsiyə olunur.

Qazu marzu: milli sərvət

Reytinq Sardiniyanın əfsanəvi ləzzəti olmadan edə bilməz. İçərisində hər şey mükəmməldir: çürük qoxu, tullanan qurdlar və kilosu 200 avro. Mağazalarda qazu marza tapa bilməzsiniz, yalnız bazarda və ya yerli pendir istehsalçılarında. Dünyanın ən təhlükəli pendiri kimi Ginnesin Rekordlar Kitabına düşüb və 2010-cu ilə qədər İtaliyada satışı qadağan edilib. Düzdür, o zaman “çürük pendiri” Sardiniyanın mədəni irsi kimi tanıyaraq qadağa götürüldü.

İyrənc qoxu və yanan dad, pendir milçəyinin sürfələri tərəfindən sürətləndirilən pecorino pendirinin parçalanmasının nəticəsidir. Sürfələr hələ sağ ikən kazu marzının yeyilməli olduğuna inanılır: öləndə onsuz da şübhəli bir məhsulu açıq şəkildə zəhərləyirlər.

Nurlan