Dənli bitkilər çəki artımına kömək edə bilər və 60 yaşdan yuxarı insanlar üçün arzuolunmaz olan qan qlükoza səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bunu “Moskva 24” telekanalına dietoloq, dietoloq Yevgeni Arzamastsev deyib.
"İlk növbədə, dənli bitkilərin yüksək kalorili məzmun daşıdığını başa düşmək lazımdır. Əgər insan artıq qocalıbsa, aktiv fiziki fəaliyyət göstərmirsə, bəlkə də çəki artımına hansısa genetik və ya başqa meyllilik var, o zaman, prinsipcə, bu məhsulun həddindən artıq istehlakı əlavə funtların görünüşünə səbəb ola bilər" deyə mütəxəssis xəbərdarlıq edib.
Əsasən yaşlı insanlar yorğunluq səbəbindən artıq uzun müddət yemək bişirməyi sevmirlər. Buna görə də, onlar sıyıq-dəqiqələri və ya məsələn, tez bişirilən eyni manna seçə bilərlər. Amma bu qidalar vitamin və lifdən məhrumdur. Yəni əslində onlar öz xüsusiyyətlərinə görə bəzi mürəkkəb karbohidratlardan daha çox şəkərə bənzəyirlər.
Bundan əlavə, istehsalçılar dənli bitkilərə çoxlu şəkər əlavə edə bilərlər ki, bu da onların qanda qlükoza səviyyəsini daha da artırmasına səbəb olur.
Fakt budur ki, tərkibində bütün faydalı maddələri bədəndən çıxaran fitik turşusu var. Bu baxımdan, yulaf ezmesi gündəlik olaraq pəhrizə daxil edilməməlidir. Bu məhsulu həftədə üç dəfədən çox olmayaraq istifadə etmək tövsiyə olunur.
Leyla