Zəngin bulyonlar, eləcə də noxud, göbələk, düyü və bəzi digər şorbalar 60 yaşdan yuxarı insanların sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bunu “Moskva 24” telekanalına dietoloq Yelena Solomatina deyib.

Onun sözlərinə görə, insanlar yaş kateqoriyasında qanda yüksək xolesterin səviyyəsinə və ateroskleroza tez-tez rast gəlinir. Buna görə də onlara yağlı ətli şorbalardan imtina etmək tövsiyə olunur. "Xüsusilə mal ətindən zəngin bulyonlar xolesterolun artmasına, aterosklerotik lövhələrin yığılmasına səbəb ola bilər. Gələcəkdə bu, insult, infarkt riskidir", - ekspert xəbərdarlıq edib.

60 yaşdan yuxarı insanlara sakatatla şorba yemək tövsiyə edilmir. Onların tərkibində çox miqdarda xolesterol var. O, hətta yağlı ət parçasından daha çox sakatatda olur.

"Bir çox yaşlılar noxud və lobya şorbasına dözmürlər. Onlar həzm etmək çətindir və fermentasiya və narahatlığa səbəb ola bilər. Göbələk şorbaları da çətin həzm olunur və çox vaxt müxtəlif iltihablı reaksiyalara və ya mədə-bağırsaq traktında müəyyən proseslərin kəskinləşməsinə səbəb olur ", - mütəxəssis izah edir.

Süd şorbaları da fermentasiya və narahatlığa səbəb ola bilər. Buna görə də, mümkünsə, onların istifadəsindən imtina etmək daha yaxşıdır. Solomatina deyir: "Süd qaynadılır, orada vermişel əlavə olunur və bir çox insanlar şəkər əlavə edirlər. Vermişel və şəkər qlükoza səviyyəsini artıra bilər. Süd yaşlılar üçün çətin həzm olunur, kifayət qədər laktaza fermenti yoxdur, buna görə fermentasiya baş verir".

Diyetoloq düyü şorbalarına qarışmamağı da məsləhət görür. Ağ düyü yüksək glisemik indeksə malikdir və qanda qlükoza səviyyəsini yüksəldəcək. "Belə şorbanı yalnız soyuq yemək olar, qənaət edir. Sonra düyüdə olan nişastanın davamlılığı azalır və qan şəkərini daha az artırır. Amma soyuq şorba yeyən başqa məsələdir", - ekspert qeyd edib.

Müxtəlif ət maddələrinin qarışığı bir hodgepodge yerləşdirilir: kolbasa və ət. Həzm etmək kifayət qədər çətindir. Hətta hər sağlam insan onu həzm edə bilməz, yaşlılar isə - daha çox. Yaşla həzm sistemi zəifləyir və bu qədər müxtəlif fermentlər istehsal etmək çətindir.

Bundan əlavə, 60 yaşdan yuxarı insanlar ədviyyatlı şorba yeməməlidir. "Tez-tez olur ki, yaşlı adamda artıq mədə-bağırsaq traktının bəzi xəstəlikləri olur. Yaxud onlar yatmış vəziyyətdədirlər. Acılı şorba onları təhrik edə bilər", - dietoloq bildirib.

Müxtəlif vegetarian şorbalarına üstünlük vermək daha yaxşıdır. Bəlkə də gül kələmindən, brokolidən, yerköküdən. Onlardan püresi şorbalar da hazırlaya bilərsiniz. Balqabaq şorbaları çox faydalıdır, praktiki olaraq heç bir əks göstəriş yoxdur. İnci arpa əlavə etməklə yeməklər hazırlaya bilərsiniz.

Leyla