İrlandiya Galway Milli Universitetinin tədqiqatçıları evdə yemək bişirməyin sağlamlıq üçün təhlükəli ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq ediblər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə The Conversation portalı məlumat yayıb.

Bunun səbəbi bişirmə zamanı ölçüsü 0,001 ilə 2,5 mikrometr (µm) arasında dəyişən kiçik hissəcikli PM2.5 hissəcikləri əmələ gətirir. Onlar sənaye müəssisələrinin, istilik elektrik stansiyalarının, yanma məhsullarının, avtomobillərin işlənmiş qazlarının və s. Onların inhalyasiyası müxtəlif xəstəliklərin, o cümlədən astma və ağciyər xərçənginin inkişafına səbəb ola bilər.

Bir çox araşdırmalar göstərir ki, axşam yeməyi bişirmək, əgər bir şeyi qızardsanız, Hindistanın çirklənmiş paytaxtını gəzmək məcburiyyətində olduğunuzdan üç dəfə daha çox hissəciklərə məruz qalır.

Belə bir zərərli təsirin qarşısını almaq üçün evdə yüksək keyfiyyətli havalandırma quraşdırmaq lazımdır.

Bir başlıqdan istifadə yemək bişirərkən hissəciklərin təsirini azaltmağın ən təsirli yollarından biridir. Başlıq ilə PM2.5 məruz qalması onsuzdan 90% azdır. Bununla belə, onun düzgün istifadə edilməməsi bütün müsbət effekti neytrallaşdıra bilər

Birincisi, onun vəziyyətini izləmək vacibdir. İkincisi, axşam yeməyini bişirməyə başlamazdan 10-15 dəqiqə əvvəl onu yandırmalı və sonra eyni müddətə buraxmalısınız. Beləliklə, bərk hissəciklərin konsentrasiyası aşağı səviyyədə qalacaq.

Fərid