Qırmızı çuğundur həm borş, həm də vinaqret kimi klassik yeməklərin dadını və görünüşünü müəyyən edən əsas tərəvəzdir. Foodinfo.az xəbər verir ki, Rusiyanın “Roskachestvo” təşkilatının mütəxəssisləri Life.ru-ya açıqlamalarında ideal çuğunduru necə seçmək lazım olduğunu izah ediblər.

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, borş bişirərkən ən vacib məsələ çuğundurun rəngi və sıxlığıdır. Dərin tünd-bənövşəyi, demək olar ki, qara-bənövşə rəngli ətli çuğundur borşa daha parlaq rəng verir. Belə çuğundur kəsildikdə üzərində aydın halqalar görünür, sıx və bir qədər liflidir, bişərkən formasını itirmir və eyni zamanda bulyona rəngini asanlıqla ötürür.

Əgər məqsədiniz dadlı və yüngül vinaqret hazırlamaqdırsa, o zaman mütəxəssislər daha uzunsov formalı, halqaları az nəzərə çarpan, şirin və yumşaq ətli çuğundurdan istifadə etməyi tövsiyə edirlər. Belə çuğundur tez bişir, sürtgəcdən rahat keçirilir və artıq su buraxmadığı üçün salatın teksturasını pozmur.

Roskachestvo-nun ekspertləri əlavə ediblər ki, alış zamanı çuğundurun səthinə də diqqət etmək lazımdır. Quru, parıltısız və çox iri olmayan kök yumrular keyfiyyətli məhsulun göstəricisidir. Əksinə, çox parlaq, yaş və yumşaq olan çuğundur çox vaxt köhnə və ya artıq nəm çəkmiş olur.

Mütəxəssislər həmçinin bildiriblər ki, çuğunduru uzun müddət saxlamaq istəyənlər onu quru, sərin və hava keçirməyən yerdə saxlasa, tərkibindəki şəkər və vitaminlər qorunub qalır.

Beləliklə, borş üçün rəngi tünd, halqaları aydın, sıx ətli; vinaqret üçün isə uzunsov, şirin və yumşaq ətli çuğundur seçmək həm dadı, həm də görünüşü ideal edəcək.