Bu gün ümumi və populyar pəhrizlərdən biri müxtəlif növlərə malik olan vegetarian pəhrizdir.

- Tam vegetarianlar yalnız bitki qidalarından istifadə edirlər və ümumiyyətlə heyvan qidalarından istifadə etmirlər.

- Yarı vegetarianlar bəzən çox az ət istifadə edirlər. 

- Süd və yumurta ehtiva edən vegetarianlar hər cür ət istehlak etmirlər, lakin süd və yumurtadan istifadə edə bilərlər.

- Yalnız çiy qidadan istifadə edənlər qəhvə və çay içməkdən çəkinirlər. Bu insanların istehlak mallarına meyvələr, tərəvəzlər, salatlar, qoz-fındıq, quru meyvələr, cücərtilər, bal, kişmiş, xurma, əncir və qəhvəyi şəkər daxildir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, heyvan mənşəli məhsulların, xüsusilə tam vegeterianlarda istehlak olmaması səbəbindən B12 və D vitaminləri, həmçinin dəmir, sink, kalsium və əvəzolunmaz amin turşularının çatışmazlığı ehtimalı var və vegetarianlar kompensasiya üçün əlavələr qəbul etməlidirlər. Həmçinin, vegetarianlar üçün heyvan zülallarını bitki zülalları ilə əvəz etmək lazımdır, baxmayaraq ki, bitki zülallarının heyvan zülallarının bioloji dəyəri olmadığını qeyd etmək lazımdır. Qida çatışmazlığının qarşısını almaq üçün süd və yumurta ilə yarı vegetarian və ya vegetarian pəhrizə riayət etmək tövsiyə olunur. Unutmayın ki, əlavələr qida üçün uyğun əvəzedicilər deyil və qidadan qida maddələrinin udulması əlavələrdən daha yüksəkdir. Digər tərəfdən, həzm sistemi zədələndiyi üçün xam qida pəhrizi tövsiyə edilmir.