Əhalinin sağlamlığının qorunması, qida təhlükəsizliyi sahəsində laboratoriya sisteminin təkmilləşdirilməsilə bağlı Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ) nəzdində fəaliyyət göstərən laboratoriyaların maddi-texniki bazasının gücləndirilməsi, eləcə də modernləşdirilməsi istiqamətində mütəmadi olaraq tədbirlər həyata keçirilir. Foodinfo.az xəbər verir ki, AQTİ-nin Mərkəzi Baytarlıq Laboratoriyası tərəfindən regional sınaq laboratoriyaları peşəkarlıq səviyyələrinin ölçülməsi, həmçinin bu sahədə müayinələrin beynəlxalq tələblərə uyğun həyata keçirilməsi məqsədilə səriştəlilik test proqramına cəlb olunub. Səriştəlilik testində Quba, Göygöl, Qax, Bərdə, Sabirabad, Tovuz, Lənkəran regional sınaq laboratoriyaları iştirak edib. Regional sınaq laboratoriyaları səriştəlilik test proqramlarında uğurla iştirak edib və yüksək nəticə əldə edib. Qeyd edək ki, regional sınaq laboratoriyalarında istifadə edilən müasir cihaz və avadanlıqlar patomorfoloji, mikrobioloji, virusoloji, seroloji, molekulyar-genetik, kimyəvi-toksikoloji və parazitoloji müayinələri həyata keçirməyə imkan verir. Laboratoriyada həm insanlar, həm də heyvanlar üçün təhlükəli hesab edilən yoluxucu xəstəliklərdən olan bruselyozun ELISA müayinə metodundan, Rose-bengal sınağı metodundan (RBS), Komplementin Birləşmə Reaksiyası (KBR) metodundan, Aqqlütinasiya reaksiyası (AR) metodundan, həmçinin Xlamidioz xəstəliyinin ELİSA müayinə metodundan, Şmallenberq xəsətəliyinin ELİSA müayinə metodundan istifadə edilir. Bir müddət öncə Göygöl RSL İngiltərənin VETQAS (APHA SCIENTIFIC) şirkəti tərəfindən təşkil edilən və Hollandiya, Cənubi Afrika, Yeni Zelandiya, BƏƏ, ABŞ, Norveç, Böyük Britaniya, Braziliya, Portuqaliya, Rusiya, Avstraliya kimi ölkələrin də iştirak etdiyi səriştəlik test proqramında bruselyoz xəstəliyinin ELİSA müayinəsi üzrə, Komplementin Birləşmə Reaksiyası (KBR) və Aqqlütinasiya reaksiyası (AR) üzrə yüksək nəticə əldə edib.