Bu şəkərinizi idarə edən bir pəhrizdir. Bu yazıda qan şəkərini azaltmaq üçün yeməyin dəyişdirilməsi, istehlak edilən karbohidratların ölçülməsi kimi sadə həllər sizə təqdim olunacaq.
Foodinfo.az xəbər verir ki, diabet pəhrizi (elmi adı MNT qidalanma və dərman müalicəsi deməkdir) əslində müxtəlif qida maddələrinin orta miqdarda, müəyyən və dəqiq vaxtlarda yeyilməsini əhatə edən pəhrizə aiddir. Çox ciddi və intensiv pəhrizlərdən fərqli olaraq, diabet pəhrizi və ya MNT yağ və kalorisi az olan və əsasən meyvə, tərəvəz və bütün taxıllardan ibarət çox sağlam və qidalı qida planıdır. Bu pəhriz həqiqətən hər kəs üçün uyğundur.
Şəkərli diabetiniz varsa və ya bu xəstəliyi inkişaf etdirmək ərəfəsindəsinizsə, həkiminiz ilk növbədə sizi dietoloqla tanış edəcək ki, o, pəhriz planı və MNT ilə qan şəkərinizi və çəkinizi idarə etməyə kömək etsin. Həddindən artıq kalori və yağ istehlak etdikdə, vücudunuz qan qlükoza səviyyəsini yüksəltməklə reaksiya verir. Qan qlükoza səviyyəsinə daim nəzarət edilməzsə, bu, sizin üçün çox yüksək qan şəkəri (hiperqlikemiya), sinir, böyrək və ürək kimi xroniki xəstəliklər kimi bir çox problemə səbəb ola bilər. Sağlam qidaları seçmək və yemək vərdişlərinə diqqət yetirmək qan qlükozasını idarə etmək və onu normal səviyyədə saxlamaq üçün yaxşı kömək ola bilər.
2-ci tip diabetli insanlarda kilo itkisi qan şəkərini azaltmağı asanlaşdırır və bir çox başqa faydalara malikdir. Əgər arıqlamağınız lazımdırsa, MNT yemək planı sağlamlıq məqsədinizə çatmaq üçün yüksək səviyyədə təşkil edilmiş və qidalandırıcı bir plandır.
Diyetoloq məqsədlərinizə, yemək dadınıza və həyat tərzinizə əsaslanaraq sizin üçün uyğun pəhriz planlaşdıra bilər və yemək vərdişlərinizi dəyişdirmək üçün sizə dəyərli məlumatlar verə bilər.
Tövsiyə olunan yeməklər:
Yediyiniz qidaların kalorisini hesablayın və aşağıdakı qidalardan istifadə edin:
Sağlam karbohidratlar: Qida həzm olunarkən şəkər (sadə karbohidratlar) və nişasta (mürəkkəb karbohidratlar) qanda qlükoza çevrilir. Meyvə, tərəvəz, tam taxıl, paxlalı bitkilər (lobya, noxud və mərcimək) və az yağlı süd məhsulları kimi sağlam karbohidratlardan istifadə etməyə çalışı
Yüksək lifli qidalar: Pəhriz lifi bədəninizin udub həzm edə bilmədiyi bitki qidalarının bütün hissələrini ehtiva edir. Lif ürək-damar xəstəlikləri və qan şəkəri riskini azalda bilər. Yüksək lifli qidalara tərəvəzlər, meyvələr, qoz-fındıq, paxlalılar, tam buğda və buğda kəpəkləri daxildir.
Balıq: Həftədə ən az iki dəfə balıq yeyin. Balıq yağlı ətləri çox yaxşı əvəz edir. Məsələn: cod, tuna, halibut çox az yağa malikdir və onların doymamış yağları və xolesterolu qırmızı ət və quş ətindən çox azdır. Somon, ton balığı, sardina, skumbriya və mavi balıq kimi balıqlar omeqa-3 ilə zəngindir ki, bu da qan trigliseridlərini (qan yağının bir növü) aşağı salaraq ürəyi sağlam saxlayır. Qızardılmış balıq yeməmək və tərkibində çoxlu civə olan balıqları, məsələn: quyruq balığı, qılınc balığı və kral skumbriyasını yeməkdən çəkinmək daha yaxşıdır.
Sağlam yağlar: Avokado, badam, qoz, qoz, zeytun və kanola yağı kimi doymamış yağları ehtiva edən qidalar xolesterolu azaltmağa kömək edir. Baxmayaraq ki, bu cür yeməkləri yeyərkən həddindən artıq yemək olmaz.
Bu pəhrizdə aşağıdakı qidalardan qaçınmaq lazımdır:
Doymuş yağlar: Tam yağlı süd məhsulları və qiymə, kolbasa və kolbasa kimi heyvan zülallarında doymuş yağlar var. Gündəlik kalorinizin 7%-dən çoxunu doymuş yağlardan almayın.
Trans yağlar: Bu növ yağlar qəlyanaltılarda, fabrik qidalarında və marqarinlərdə olur, bunlardan qəti şəkildə çəkinmək lazımdır.
Xolesterol: yüksək yağlı süd məhsulları, yüksək yağlı heyvan zülalları, yumurta sarısı, istiridyə, qaraciyər və digər heyvan bədən hissələri xolesterol ehtiva edir. Gündə 300 mq-dan çox xolesterol istehlak etməyin.
Natrium: Gündə 2300 mq-dan az istehlak edin.
Düzgün diabet pəhrizinə nail olmaq üçün bir neçə yol var. Diyetoloqun köməyi ilə fiziki vəziyyətinizə uyğun pəhriz tapa bilərsiniz.
Karbohidratların ölçülməsi: Karbohidratlar birbaşa qan qlükozasına çevrildiyi üçün qan şəkərinin yüksəlməsinə ən çox təsir edir. Gündəlik qida rasionunuzda olan hər miqdarda karbohidratı bir gün əvvəl eyni vaxtda yeməyə çalışmalısınız, xüsusən də insulin inyeksiya edirsinizsə və ya digər diabet dərmanları qəbul edirsinizsə. Əks halda qan şəkəriniz yüksələ və ya düşə bilər. Diyetoloq sizə yeməklərinizi onların tərkibindəki maddələr baxımından ölçməyi və qida paketlərindəki məlumatları oxumağı və istehlak etdiyiniz karbohidratların miqdarını necə ölçməyi öyrədəcək. Həkim sizə yeməkdə və ya qəlyanaltıda nə qədər karbohidratın insulini əvəz edə biləcəyini öyrədəcək.
Qida siyahısı sistemi: Diyetoloq sizə yemək və qəlyanaltıların siyahısını hazırlamağı təklif edə bilər. Qidaların siyahısı karbohidratlar, protein mənbələri və yağlar əsasında təsnif edilir. Bu üsulda yemək "seçim" adlanır. Hər bir qida kateqoriyasında "seçimlər" eyni dərəcədə müəyyən edilir və eyni dərəcədə qlükoza təsir göstərir. Məsələn, nişastalı yemək üçün ya qarğıdalının yarısını yeyə bilərsiniz, ya da seçiminiz üçün bir fincan makaronun üçdə birini istifadə edə bilərsiniz.
Qan şəkəri indeksi: Bəzi diabet xəstələri qida, xüsusilə də karbohidratlar seçmək üçün qan şəkəri indeksindən istifadə edirlər. Yüksək glisemik indeksi olan qidalar qanda qlükoza səviyyəsini aşağı glisemik indeksi olan qidalardan daha çox artırır. Məsələn, düyü və ağ çörək qəhvəyi düyü və çörəklə müqayisədə yüksək şəkər indeksinə malikdir. Və ümumiyyətlə daha yaxşıdır. Onlar emal olunmuş qidalardır. Ancaq aşağı glisemik indeksi olan qidalar mütləq daha sağlam deyil, məsələn, yağlı zülalların bir neçə fəndləri var, lakin onlar sağlam seçim deyil.
Şəbnəm