Tam taxıllı düyü tez-tez qəhvəyi düyü də adlandırılır. Bu, kəpək təbəqəsini, rüşeymini və endospermini saxlayaraq onu tam taxıl halına gətirən bir düyü növüdür. 

Ağ düyüdən fərqli olaraq tam buğdalı düyü bir çox vacib qida elementi olan kəpək və rüşeymi saxlayır. Ağ düyünün emalı zamanı isə bu qiymətli komponentlər aradan çıxır.

 Foodinfo.az xəbər verir ki, bəzi insanlar ağ düyünün dadına və teksturasına üstünlük verə bilər, lakin tam buğdalı düyünü pəhrizinizə daxil etmək, xüsusilə qida qəbulunuzu yaxşılaşdırmaq və qan şəkərinə daha yaxşı nəzarət etmək istədiyiniz zaman daha sağlam seçim ola bilər.

Qəhvəyi düyü ağ düyü ilə müqayisədə daha çox vitamin, mineral və pəhriz lifi ehtiva etdiyi üçün qidalandırıcı bir seçimdir. Xüsusilə B vitaminləri (B1, B3 və B6 kimi), maqnezium, manqan və fosfor kimi vacib qidalarla zəngindir.

Tam buğdalı düyüdə olan kəpək təbəqəsi həm həll olunan, həm də həll olunmayan lifləri ehtiva edən böyük pəhriz lifi mənbəyidir. Lif həzm sağlamlığı üçün faydalıdır, qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir.

Qəhvəyi düyü ağ düyü ilə müqayisədə daha aşağı glisemik indeksə (GI) malikdir, yəni istehlak edildikdə qan şəkərinin səviyyəsinin sürətlə artmasına səbəb olmur. Bu, diabet xəstələri və ya qan şəkərini idarə etmək istəyən insanlar üçün xüsusilə faydalı ola bilər.

Tam taxıllı düyüdə yüksək lif tərkibi və bütün taxıl quruluşu ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmaqla ürək sağlamlığına kömək edə bilər.

Xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa və sağlam qan təzyiqini dəstəkləməyə kömək edə bilər.

Qəhvəyi düyü lif tərkibinə görə daha doyurucu olduğundan iştahı idarə etməyə kömək edir. Bu da çəki itirmək və ya saxlamaq istəyənlər üçün yaxşı seçimdir.

Tam buğdalı düyü selenium kimi antioksidantları və hüceyrələri oksidləşdirici stressdən qorumağa kömək edən və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan müxtəlif fitonutrientləri ehtiva edir.