Sağlam qidalanma və pəhriz mütəxəssisi Ayça Gülərüz təzə fındığın xərçəng hüceyrələrini məhv etdiyini açıqlayıb.
Dietoloqun fındığın faydaları haqqında fikirlərini təqdim edirik.
İmmun sistemini gücləndirir
Fındıq E vitamini baxımından zəngindir. E vitamini qırmızı qan hüceyrələrinin parçalanmasını qarşısını alaraq qan azlığı riskini azaldır. Qan dövranının düzgün işləməsi isə qızdırma, soyuqdəymə və digər xəstəliklərin yaranma riskini azaldaraq immun sistemini gücləndirir.
Əsəbləri möhkəmləndirir
Tərkibindəki qida elementləri sayəsində əsl sağlamlıq anbarı olan fındıq B6 vitamini baxımından da zəngindir. B6 vitamini sinir sisteminin düzgün işləməsini təmin edir. Həmçinin seratonin, melatonin və epinefrin hormanlarının ifrazı B6 vitamininin dəstəyi ilə baş verir.
Beyin sağlamlığını qoruyur
Fındıqda protonosiyanidin, kersetin və kaemferol kimi maddələr var. Bu maddələr flavonoidlər qrupuna aiddir. Flavonoidlər beyin sağlamlığını qoruyur, fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Bundan başqa, fındıq triptofan və izolosin amin turşularıyla zəngin olduğundan zehni və psixoloji olaraq müsbət təsir göstərir.
Fındıqdakı zülallar, liflər və yağlar toxluq hissini artırır. Bu da həddən artıq yemək istəyinin qarşısını alır. Həddindən artıq fındıq yemək əksinə, köklüyə səbəb olur. 1 ovuc fındıq təxminən 25 qram və 150 kalori edir.
Diabet riskini azaldır, ürəyi qoruyur
Fındıqda ürək sağlamlığını qoruyan təbii yağlar var. Bu yağlar pis xolesterin səviyyəsinin azaldır, orqanizmdə yaxşı xolesterin səviyyəsini isə yüksəldir. Elmi tədqiqatlarda məlum olub ki, hər gün təzə fındıq yeyən insanlarda infarkt riski aşağı düşür. Eyni zamanda fındıq dəmir, mis, selen, maqnezium, kalium, fosfor, sink kimi minerallarla boldur. Maqnezium orqanizmə daxil olan və çıxan kalsium miqdarının tənzimlənməsində çox mühüm rol oynayır. Maqnezium əzələ gərginliyini azaldır və əzələ yorğunluğunu, spazma və s. bu kimi ağrılarn qarşısını alır.
Araşdırmalar göstərib ki, mütəmadi olaraq fındıq yeyən diabet xəstələrinin səhhəti yaxşılaşıb.
Xərçəng hüceyrələrinin inkişafına səbəb olan amilləri aradan qaldırır. Fındıqda olan beta-sitosterol birləşməsi döş və prostat xərçəngi riskini azaldır.
Təzə fındıq bağırsaq hərəkətlərini aktiv hala gətirir, həzm sisteminin işini asanlaşdırır.
Qocalma prosesini ləngidir
Fındıqda olan antioksidantlar dəriyə zərər verən sərbəst radikallarla mübarizə apararaq dərinin daha sağlam görünməsini təmin edir. Eyni zamanda E vitaminini ölü hüceyrələri aradan qaldıraraq ultrabənövşəyi şüaların səbəb olduğu dəri xərçənginin qarşısını alır. Antioksidantlarla yanaşı flavanoidlər də dəri hüceyrələrinin regenerasiyasını (Orqanizmin itirilmiş, zədələnmiş üzvlərinin və toxumalarının bərpa etməsi ) dəstəkləyir. (Publika.az)