Vanil  tropik  ölkələrdə  bitən  ağacdır.  Onun  fermentləmə  üsulu  ilə  qurudulmuş  meyvələrindən əsrlər  boyu  ətir  və  dadlandırıcı  kimi  istifadə  edilib. Vanilə  olan  təlabatı  təbii  yollarla  alınmış  vanil  ödəyə  bilmədiyinə  görə,  şirniyyatların  istehsalında süni  yollarla  alınmış  vanildən  istifadə  edilir. Əslində  vanil  ağacının  qəhvəyi  rəngdə  olan   çubuqlarının  dadlandırıcı  kimi  istifadə  edirlər.  Hətta bu  çubuqları  bir-neçə  dəfə  istifadə  etdikdə  belə  onlar  öz  dadını itirmir  və  təkrar  istifadəyə yarayır. Təbii  qidalara  üstünlük  verən   bəzi  restoranlar  hələ  də, təbii  vanil  çubuqlarından  istifadə  edir. Təbii  vanilin  orqanizmə  bir  çox  faydaları  var. * Vanil  mədə  və  sinir  sisteminin  xəstəliklərində  çox  faydalıdır. * Vanil  cinsi  həvəsi  artırmaq  qabiliyyətinə  malikdir. * Vanil  qida  və  parfümeriya  sahəsində  misilsiz  bir  vasitədir. * Vanildən  ən  çox  dondurma  sənayesində  istifadə  olunur. * Təbii  vanili  suya  qatıb  içdikdə,  mədədəki  gərginlik  aradan  qalxır. * Vanil  qoxulamaq  stresi  aradan  qaldırır. (İmmunitet.az)