Hepatoloq Alla Yujnova MedikForum portalına qaraciyərinizə qulluq etmək üçün hansı qidalardan “uzaq olmaq” lazım olduğunu deyib. Foodinfo.az bildirir ki, mütəxəssisin fikrincə, qaraciyəri normal vəziyyətdə saxlamaq üçün pəhrizinizdən ən çox işlənmiş və qızardılmış qidaları, həmçinin şəkərli qidaları, peçenyeləri, qazlı içkiləri və meyvə şirələrini xaric etməlisiniz.
"Bu, qaraciyərdə yığılan yağın miqdarını artırdığına görədir. Bununla belə, qaraciyərin fəaliyyətinə zərər verə bilən təkcə şəkər deyil. Yüksək duzlu qidalar alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinə tutulma riskini artırır. İşlənmiş qidalar qan şəkərini artırır ki, bu da son nəticədə artırır. qaraciyərdə piylərin yığılması. Bu riski azaltmaq üçün tərkibində doymuş yağların yüksək olduğu yağlı emal olunmuş ətlərdən də çəkinmək lazımdır”, - hepatoloq bildirib.
Həkim əlavə edib ki, qaraciyər yağlanması artıq çəki, 2-ci tip şəkərli diabet, ürək xəstəlikləri və qan dövranı problemləri ilə əlaqələndirilir. Bundan əlavə, alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi sonda bir insanı qaraciyər xərçəngi və ya qaraciyər çatışmazlığı riski altına qoya bilər.
Alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin əsas müalicəsi balanslaşdırılmış qidalanma, fiziki aktivlik və zəruri hallarda arıqlamaqdır. Tədqiqatlar göstərir ki, onlar qaraciyər yağını azalda bilər və bəzi hallarda xəstəliyin qarşısını alır.
Əksər hallarda, qaraciyərdə çox yağ olsa belə, bu xəstəliyin spesifik simptomları yoxdur.
Leyla