İtalyan alimləri sübut ediblər ki, yumurta qaraciyəri piylənmədən qoruyur və hipertoniya xəstələri üçün faydalıdır. 1970-ci illərdə ABŞ-da xolesterolun əsas mənbəyi elan edildikdən sonra yumurta ətrafında elmi döyüşlər başladı. Ancaq bu gün onların olduqca faydalı olduğu aydındır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, araşdırmaları məşhur “Nutrients” elmi jurnalında dərc ediblər.

Onlar yumurtaları ümumiyyətlə tədqiq etməyiblər, lakin onların hipertoniya, qaraciyər yağlanması (başqa sözlə, qaraciyər yağlanması - redaktorun qeydi) və ya bu iki halın hər ikisi ilə birlikdə 60 yaşdan yuxarı insanlara təsirini cəmləyiblər. Həqiqətən, onlar tez-tez ümumiyyətlə piylənmə, yağlı qaraciyər, 2-ci tip şəkərli diabet, hipertoniya və ateroskleroz ola bilən sözdə metabolik sindrom çərçivəsində birləşdirilir. Əlavə etmək lazımdır ki, yetkin əhalinin 20-30% -i arterial hipertenziyadan əziyyət çəkir; və 60 yaşdan yuxarı insanlarda xəstəliyin yayılması 50-65% -ə qədər artır. Qaraciyər yağlanması da çox yayılmış bir xəstəlikdir və inkişaf etmiş ölkələrdə insanların təxminən 44%-ni təsir edir.

Elm adamlarının bu qrup xəstələrə marağının səbəbi budur, çünki onların xolesterolu adətən yüksəlir və onların yumurta yeyə biləcəyini bilmək vacibdir.

Alimlər İtaliyanın cənubunda 60 yaşdan yuxarı 980 insanı müşahidə ediblər. Xəstələrin 31,61 faizində hipertoniya və qaraciyər yağlanması aşkar edilib. Bu, kifayət qədər çoxdur, lakin dünya ortalamasından bir qədər yaxşıdır. Məşhur Aralıq dənizi pəhrizinin faydalı rolunu necə xatırlamayaq? Yumurta əks göstəriş deyil və alimlərin diqqətini məhz onların istehlakına yönəltdilər.

Alimlərin gəldiyi nəticə budur: “Tədqiqatımızın nəticələri yumurtaların həm arterial hipertenziyaya, həm də qaraciyər yağlanmasına qarşı qoruyucu rolunu göstərir. Tədqiqat populyasiyasında bu patoloji vəziyyətlərin inkişaf riski yumurta istehlakının artmasına mütənasib olaraq azalmışdır (həftədə 3 yumurtadan çox). Fikrimizcə, yumurta kimi qida baxımından faydalı məhsulu şeytanlaşdırmaq ağılsızlıqdır. İnsanları yumurtanın ağılla istehlakı ilə bağlı maarifləndirməyə ehtiyac var ki, onların qida faydalarından tam istifadə etsinlər”.