Düzgün yemək vaxtları sağlamlığımız üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir. Söhbət yalnız pəhrizimiz üçün seçməli olduğumuz keyfiyyətli qidalar deyil, həm də onları istehlak etdiyimiz vaxtla bağlıdır.
Aztibb.az “Nature Communications” jurnalında dərc edilən məqaləyə diqqət çəkib.
Optimal yemək cədvəlinə riayət etmək ürək və damar xəstəlikləri də daxil olmaqla ciddi xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir.
Alimlər yemək vaxtının insan orqanizminə necə təsir etdiyini aydınlaşdırmaq üçün geniş araşdırma aparıblar. Onlar əsasən 34-50 yaş arası qadınlar olan 103.389 tədqiqat iştirakçısı haqqında məlumatları təhlil ediblər.
Alimlər mövzularda yemək vaxtları ilə ürək və damar xəstəlikləri riski arasındakı əlaqəni araşdırıblar. Elmi təhlilin etibarlılığını təmin etmək üçün məlumatlar müxtəlif sosial-demoqrafik amillərə uyğunlaşdırılıb: yaş, cins, ailə vəziyyəti, qidalanma keyfiyyəti, həyat tərzi və yuxu.
Nəticələr göstərib ki, səhər yeməyini gecikdirmək hər saatda ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını 6% artırır. Yəni səhər saat 9-da və ya 10-da səhər yeməyi yeyən şəxs səhər 8-də səhər yeməyi yeyənlərə nisbətən risk müvafiq olaraq 6% və ya 12% artır.
Daha da vacibi gec yemək idi: məsələn, axşam saat 9-dan sonra nahar edənlər üçün insult riski 28%-ə yüksəlib. Saat 20:00-dan əvvəl yeməyi bitirən insanlar risk altında deyillər.
Qeyd etmək lazımdır ki, tədqiqat yalnız məlumat məqsədi daşıyır. Bununla belə, hər hansı tibbi qərarlar, o cümlədən dərmanların, pəhriz əlavələrinin və digər dərmanların istifadəsi yalnız həkimlə məsləhətləşdikdən sonra qəbul edilməlidir.