Pomidor suyu dünyada ən məşhur içkilərdən biridir. Foodinfo.az Çempionat-a istinadla xəbər verir ki, dietoloq Zarina Şuinova bu, görünüşcə zərərsiz içkinin bəzi hallarda bədənə ziyan verə biləcəyini bildirib.

Pomidor suyu kalium və likopen sayəsində ürək-damar sistemini dəstəkləyir, C vitamini ilə immuniteti gücləndirir, dəri və saçların vəziyyətini yaxşılaşdırır. Həmçinin 100 ml-də cəmi 17–22 kalori olduğundan pəhriz üçün uyğundur.

Lakin həkim vurğulayır ki, zərərli təsirlər aşağıdakı hallarda ortaya çıxır:

  • Mədə problemləri zamanı — yüksək turşuluq qastrit, xoralar və reflüks əlamətlərini gücləndirə, ürəkbulanma və diskomfort yarada bilər.

  • Mağaza məhsulları seçildikdə — bir çox paketli şirələrdə duz çox olur ki, hipertoniya və ödem riski olanlar üçün təhlükəlidir.

  • Artıq istehlak edildikdə — hətta sağlam insanlarda çox miqdarda pomidor suyu qaza, ürəkbulanma və ishala səbəb ola bilər.

  • Solanaceae ailəsinə qarşı allergiya varsa — dəri reaksiyaları, qaşınma və şişkinlik müşahidə edilə bilər.

  • Böyrək və ürək xəstəlikləri zamanı — yüksək kalium miqdarı hiperkaliemiya və ürək ritminin pozulmasına gətirib çıxara bilər.

Şuinova qeyd edir ki, həddindən artıq pomidor suyu istehlakı hətta sağlam insanlarda həzm sistemi funksiyalarının pozulmasına səbəb ola bilər.