Belə bir fikir var ki, qocaldıqca qırmızı ətdən imtina etmək lazımdır, çünki bu, qocalmağa səbəb olur. Bununla belə, bu yanlışdır. Pəhrizdə ət məhsullarının tam olmaması qaraciyər və mədəaltı vəzi funksiyalarının pisləşməsinə, qocalmanın sürətlənməsinə və regenerasiya proseslərinin azalmasına səbəb ola bilər. Buna görə də, hətta qocalıqda da əti tamamilə aradan qaldırmamalısınız, ancaq onu düzgün yemək vacibdir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, tibb elmləri namizədi, dietoloq, Natalya Denisova aif.ru saytına hansı ət növlərini seçmək, onları necə bişirmək barədə danışıb.  

Ət zülalı bədəndə təxminən 90%, bitki mənşəli zülallar (çörək, dənli bitkilər, paxlalılar) cəmi 60-80% udulur. Bundan əlavə, ət məhsulları dəmir, sink və B vitaminlərinin (B1, B2, B6, PP) mənbəyidir. Eyni zamanda, ət qidada B12 vitamininin praktiki olaraq yeganə mənbəyidir. Bitki məhsulları arasında yalnız dəniz yosunlarında rast gəlinir. Dəmir və vitamin B12 hematopoezdə iştirak edən ən vacib maddələrdir.

Ət yeməyi tamamilə dayandırsanız nə olar? Xüsusilə yaşlı insanlarda zülal çatışmazlığı inkişaf etdirə bilər. Bu, regenerasiya proseslərinin azalması, intoksikasiyanın artması, qaraciyər və mədəaltı vəzinin fəaliyyətinin pisləşməsi, patoloji (vaxtından əvvəl) qocalma proseslərinin aktivləşməsi ilə ifadə edilir.

 Bundan əlavə, əvəzolunmaz amin turşuları ilə zəngin tam zülal mənbəyi kimi ətin qeyri-kafi istehlakı əzələ kütləsinin itirilməsinə və sümük sıxlığının azalmasına səbəb ola bilər ki, bu da zədə riskini artırır. Həmçinin, zülal çatışmazlığı ürək-damar, dayaq-hərəkət və genitouriya sistemlərinin işində pozulmalara, orqanizmin infeksiyalara qarşı müqavimətinin azalmasına və xərçəngə tutulma riskinin artmasına səbəb olur.

Təbii ki, ət məhsullarının da mənfi cəhətləri var. Yağlı ətlər doymuş yağlarla zəngindir, onlardan sui-istifadə ürək-damar xəstəliklərinin artmasına səbəb ola bilər. Ət həm də gut xəstəliyinin səbəbi olan purin əsasları ilə zəngindir. Ancaq bütün bunlar qocalıqda ətdən tamamilə imtina etmək üçün bir səbəb deyil.

Mənfi cəhətləri minimuma endirmək və ət məhsullarından daha çox fayda əldə etmək üçün bir neçə sadə qaydaya əməl etməlisiniz.

Ət yeməkləri həftədə 2-3 dəfə yeyilə bilər. Digər günlərdə orta yağlı süd məhsulları və balıqlar zülal ehtiyacını ödəməyə uyğun gəlir. Yaşlı insanlarda həzm fermentlərinin fəaliyyəti azalır, balıq və süddən olan zülal daha asan həzm olunur.

Nəzərə almaq lazımdır ki, toyuq və balıq ət üçün tam əvəzedici hesab edilə bilməz. Qırmızı ətdə daha çox dəmir və B12 vitamini var.

Yaşlı adam gündə 50-75 q ət və ya balıq yeməlidir, sağlamlığa zərər verməməlidir.

Ət məhsulları arasında yağsız mal ətinə üstünlük vermək məqsədəuyğundur, çünki mal əti proteini donuz və ya quzu zülalından, eləcə də quş ətindən (toyuq, hinduşka) həzm etmək daha asandır. Su quşları (qaz, ördək) yüksək yağ tərkibinə görə istehlak edilməməlidir.

Əti qaynadıb yemək daha yaxşıdır, bulyondan istifadə etmək məsləhət deyil. Pişirildikdə, purin əsasları bulyona köçürülür, gut inkişaf riskini artırır. Ət və balıq bulyonlarına həftədə 2-3 dəfədən çox icazə verilir, qalan vaxtlarda vegetarian şorbalarına üstünlük verilir. Qızardılmış ət və hisə verilmiş ət yemək tövsiyə edilmir.