
Kartof gündəlik qidalanmada çox istifadə olunan tərəvəzlərdən biridir, amma onun bişirilmə üsulu sağlamlıq üçün böyük rol oynayır. Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq Gabriela Mieko Veja nəşrinə açıqlamasında bildirib ki, kartofu qızartmaqdan imtina etmək orqanizm üçün daha faydalıdır.
Ekspertin sözlərinə görə, kartofu buxarda bişirmək, suda qaynatmaq və ya sobada bişirmək ən optimal üsullardır. Kartofu mümkün qədər dəri ilə birlikdə bişirmək tövsiyə olunur, çünki dərisi liflə zəngindir və bağırsağın sağlamlığını dəstəkləyir.
Kartof püresi hazırlayarkən isə ən yaxşı seçim kərə yağı və krem əvəzinə su, yağsız süd və ya zeytun yağı istifadə etməkdir. Bu üsul kalori miqdarını azaldır və zərərli yağların orqanizmə daxil olmasının qarşısını alır.
Mieko xəbərdarlıq edib ki, qızartma kartofun xassələrini tamamilə dəyişir. O, çox miqdarda yağ çəkir və nəticədə kalorisi yüksəlir. Artıq kalori çəki artımına səbəb olur və piylənmə, nəticədə isə şəkər xəstəliyi riskini artırır. Həmçinin, qızartma zamanı yağların peroksid oksidləşməsi baş verir, bu da sərbəst radikalların sayını artıraraq hüceyrələrə zərər verir və orqanizmdə iltihabi prosesləri gücləndirir.
Beləliklə, kartofu buxarda, qaynadılmış və ya sobada bişirmək, püresi isə daha sağlam maddələrlə hazırlamaq sağlam qidalanma üçün ən doğru seçimdir.