Mayalanmış süd məhsulları arasında yer alan kefir həm dadına, həm də sağlamlığa faydalarına görə üstünlük təşkil edir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, kefir həzm sistemi üçün çox faydalıdır. Tərkibindəki probiotik bakteriyalar sayəsində bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir və həzmi tənzimləyir. Beləliklə, qəbizlik kimi həzm problemləri ilə mübarizədə təsirli olur. İmmunitet sistemini gücləndirərək xəstəliklərə qarşı da qoruyucu təsir göstərir.

O, laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar tərəfindən də istehlak edilə bilər, çünki tərkibində həzmi asanlaşdıran fermentlər var. Bu, süd məhsullarına qarşı həssaslığı olan insanlar üçün alternativ bir seçim təqdim edir. 

Tərkibində kalsium və B vitaminləri kimi bir çox vacib qida maddəsi var. Bu qidalar sümük sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Kalsium sümük sıxlığını artıraraq osteoporoz riskini azaldır. B vitaminləri enerji mübadiləsini tənzimləyir və hüceyrələrin funksiyalarını dəstəkləyir.

Onun tərkibində həzm sisteminə fayda verən prebiyotiklər var. Prebiyotiklər probiotik bakteriyaları qidalandıraraq bağırsaq florasını tarazlaşdırır. Bu həzmi tənzimləyir və bağırsaq sağlamlığını qoruyur.

Kefir iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Tərkibindəki bəzi maddələr bədəndəki iltihabı azaltmaqla iltihablı xəstəliklərə nəzarət etməyə kömək edir. Buna görə də, revmatik xəstəliklər kimi xroniki iltihablı vəziyyətlərdə kefir istehlakı tövsiyə edilir. 

Həmçinin qan şəkərini tənzimləyən təsirə malikdir. Tərkibindəki zülallar və yağlar həzm prosesini ləngidir və qan şəkərinin yüksəlməsinin qarşısını alır. Bu xüsusiyyəti sayəsində şəkərli diabet xəstələrinə qan şəkərini nəzarət altında saxlamağa kömək edir. 

Kefir qida dəyəri ilə zəngin olsa da, hər qidada olduğu kimi kefirin də həddindən artıq istehlakı sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər. Bu səbəbdən onun gündəlik istehlak miqdarını şişirtmədən sağlamlıq faydalarından yararlanmaq vacibdir.